Vojska
Tanjug/Milutin Marković 10.09.20
Vojska Srbije

promo

Vojska Srbije, Foto: promo

U prve oficirske činove ove godine promovisano je 158 kadeta i kadetkinja Vojne akademije i 29 iz druge klase Medicinskog fakulteta VMA.

Svečanost je naletima aviona i helikoptera vojnog vazduhoplovstva pozdrav najmlađim kolegama uputio pilot potpukovnik Milovan Đorđević.

Potom su najmlađi potporučnici VS tradicionalnim bacanjem šapke u vazduh s roditeljima, rodbinom i prijateljima proslavili dobijanje prvog čina.

Vojska

Tanjug/Milutin Marković 10.09.20

Svečanosti prisustvovao i predsednik Srbije, Foto: Tanjug/Milutin Marković

Svečanosti je prisustvovao predsednik Srbije Tomislav Nikolić koji je uručio tradicionalna vojnička odličja, oficirske sablje, najboljim kadetima vojne akademije u rangu. On je izjavio da nekome u susednim državama smeta ne samo što Srbija postoji već i što je mudro vođena i napreduje iz dana u dan.

Prvi u rangu je Lazar Stojnić, druga je Jelena Nikolić a treća Emilija Pešić.

"Evo i danas ih pozivamo da razgovaramo i da se dogovorimo. Ne tražimo ništa njihovo, ali im ništa naše nećemo ni dati", rekao je Nikolć na promociji najmlađe klase potporučnika Vojske Srbije.

Nikolić je rekao da Srbija želi uspeh i Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, ali da će pomoći Republici Srpskoj da njeni građani žive u miru i bolje nego danas.

"Svet se menja na gore. Nekima nije dovoljno ono što im je dao Bog ili što su im ostavili preci, pa posežu za tuđim", rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, tom vatrom se igraju i na teritoriji Srbije oni koji bi da otmu ono što je naše.

"Tom vatrom se igraju i u komšiluku u kome nekome smeta ne samo što postojimo već što je Srbija mudro vođena i nareduje iz dana u dan", rekao je Nikolić.

Vojska

Tanjug/Milutin Marković 10.09.20

Predsednik Nikolić na promociji oficira, Foto: Tanjug/Milutin Marković

Načelnik Generalštaba VS Ljubiša Diković uručio je pištolje s posvetom najuspešnijim kadetima voda kopnene vojske i ratnog vazduhoplovstva i protiv vazduhoplovne obrane, Stefanu Radonjiću i Aleksandru Stevanoviću.

Ministar odbrane Zoran Đorđević dodelio je paradne bodeže najboljim kadetima medicinskog fakultete VMA, a to su Nemanja Jaćimović, Jadranka Zarić i Jelena Katić.

Svečanost je uveličao i nastup umetničkog ansambla ministarstva odbrane "Stanislav Binički" i reprezentativnog orkestra Garde, dok su najmlađi potporučnici pripredili svečani defile.

Na svečanost su učestvovali i vojni avioni Super galeb G4 i Mig 29, kao i helikopteri Mi17 i Gazela.

Zatvoren je i deo Bulevаra krаljа Aleksаndrа od Knezа Milošа do Resаvske, deo Knezа Milošа, od Krаljа Milаnа do Bulevаrа krаljа Aleksаndrа, kao i deo Vlаjkovićeve, od Trgа Nikole Pаšićа do Kosovske.

Komentari (10)

Vera

10.09.2016 12:02

Ja stvarno ne znam kako je tim mladim oficirima koji znaju da su ušli u vojsku koja je jedina u istoriji posložila svoj narod u kolone i ostavila nepreijatelju na milost i nemilost i pobegla sa ratišta ko niti jedna do tada?

Nasi a njihovi

10.09.2016 12:10

@Vera - I ja se pitam,kako li je i njihovim roditeljima kada znaju da ce im deca pod zastavom NATO pakla,ici u neku Siriju,Libiju,Tursku,Ukrajinu...

Baš

10.09.2016 12:15

@Vera - Ili da će biti u istom paktu sa hrvatima od kojih su njihovi očevi bežali glavom bez obzira...

stevica

10.09.2016 14:31

kakav ponos...aman...jad i beda

Ljiljana

10.09.2016 19:57

@stevica - Pred kim oni jadni stoje mirno? A tek kakva im je moderna oprema iz sredine proslog veka. Dobro je ako su im gace cele. Sluze,na zalost, samo za parade i slikanje.

&&&&&&&&&&&&&&&&

10.09.2016 15:02

Još bi lepše slike bile da na njima nije i Nikolić.

Kosarah

10.09.2016 16:11

@&&&&&&&&&&&&&&&& - Ova mladost JESTE ponos Srbije. Ali sve ostalo je SRAMOTA Srbije. Političari koji promociju koriste medijski radi svojih rejtinga, generali da bi se dodatno dodvorili istim tim političarima, a mediji da bi učvrstili uverenje naroda u tzv. doprinos vladajućeg establišmenta. Istina je da je uspostvljen nakaradni sistem vrednosti gde je oficirska čast nepoželjna, a poltronstvo i politikanstvo formula uspešne karijere u Vojsci. Žao mi ih je, žao i nas, a nažalije Srbije.

Сава Прокоповић из Ритопека

10.09.2016 15:28

Страшно је то, што на промоцији потпоручника Војске Србије није било Њега. Он је са Јоханесом дрвио крупну политику. А није га било, или да увелича или да умањи овај важан догађај. Али морао је доћи. Важнија је Војска од Хана. Овај министар Ђорђевић као да је дрогиран и пијан. Диковић, са оном мангупском фризуром, је као појава брука за генералски чин. А о Томици не можемо ништа рећи, јер није било Драгице. А без Драгице, све је пусто (како песма рече).

Neco

10.09.2016 19:58

Sprema se danak u krvi za Afganistan,Siriju,Libiju,Irak i ko zna sve gde.

Dragy

10.09.2016 20:58

Predsednik republike vršio smotru svečanog defilea Vojske srbije sa rakopčanim sakoom!!! Šta reći više??