Minhen napad u Minhenu pucnjava
Tanjug/AP
Minhen pucnjava

Tanjug / AP 22.7.

Policija satima tragala za napadačem, Foto: Tanjug / AP

Nakon višesatne intenzivne potrage, policija je pronašla telo napadača nedaleko od tržnog centra. On je, prema navodima policije, izvršio samoubistvo pištoljem.

Lokalni mediji su objavili fotografiju napadača, koji je putem Fejsbuka mamio decu da dođu u taj restoran brze hrane. Sonboli se na ovoj društvenoj mreži predstavljao kao žena Selin Akim, i obećavao žrtvama besplatnu hranu, kako bi ih namamio u restoran.

U stanu je pronađena i dokumentacija koja pokazuje da je Sonboli išao kod psihijatra zbog problema sa depresijom i da je pio lekove. Policija još proverava da li je koristio drogu i alkohol.

Takođe, pronađeni su brojni dokumenti, kao i fotografije koje uzkazuju da je Sonboli bio fan Andersa Brejvika, koji je 22. jula 2011. godine počinio masakr u Norveškoj i ubio 77 ljudi.

U pucnjavi je povređeno najmanje 25 osoba, među kojima ima je 13 dece. Desetoro povređenih je u kritičnom stanju. Među povređenima je i jedan dečak iz Bujanovca.

Prema nezvaničnim informacijama jedan od povređenih preminuo je u bolnici od zadobijenih rana.

Iako se u početku spekulisalo da postoje trojica napadača, ustanovljeno je da je Sonboli sam izvršio napad.

Ipak, i dalje je nepoznato koji su motivi ovog napada, s obzirom da tokom pretresa stana, policija nije pronašla nijedan dokaz koji bi povezao tinejdžera sa islamistima.

Za ovaj masakr još niko nije zvanično preuzeo odgovornost, iako su pripadnici Islamske države sinoć slavili na društvenim mrežama.

Žena koja je bila u ovom restoranu izjavila je za CNN da je napadač bio u toaletu restorana sa njenim osmogodišnjim sinom, nakon čega je izašao i počeo da puca u decu koja su jela.

U Minhenu Dan žalosti

Gradonačelnik Minhena Diter Rajter proglasio je danas Dan žalosti.

Prema njegovim rečima, grad je "u šoku zbog ovog strašnog čina". U saopštenju objavljenom na Fejsbuku, Rajter je izrazio saučešće porodicama i prijateljima žrtava i zahvalio snagama bezbednosti i građanima na pokazanoj solidarnosti i jedinstvu. Sve svečanosti planirane tokom vikenda su otkazane.

Među žrtvama nema Srba

Ona je preporučila je našim građanima koji borave u tom gradu da poštuju apel policije, ne napuštaju stanove i da ne koriste javni prevoz.

Prema njenim rečima, konzulatu su se jutros javile dve državljanke Srbije, koje su tražile da se što pre vrate za Beograd, a na čemu se radi.

Miljanić je našim građanima preporučila da se za potrebne informacije mogu javiti na telefon 00 49 899 82 47572.

Komentari (9)

Igranka bez prestanka

23.07.2016 07:03

Tiho i kulturno Amerika nas sve ubija! Kao i uvek Evropa daje ljudstvo i finansije a Amerika mete i teme!Turska,Nica,Brisel,polako padaju u zaborav jer Veliki Kreatori vec imaju nove uzbudljivije ponude!

Gile

23.07.2016 08:20

Kakav je on 'Nemac'? 'Nemac' je etnicka grupa. On je mozda umao drzavljanstvo Nemacke, ali Nemac nije bio. Bio je samo ubica Nemaca.

Andja

23.07.2016 12:30

@Gile - Minhen je multinacionalan grad , nisam sigurna da je ovaj zlocinac ubijao samo Nemce , ubijao je ljude ... svih vera i nacija ... Zao mi je sto se ovako nesto desilo , jer je Minhen vazio za grad sirokog srca ... Volim Minhen ...

ivan

23.07.2016 09:46

Kako motiv nepoznat, motiv poznat mržnja prema kršćanima. Tako ga ući vjera kojoj pripada.

MMS Car

23.07.2016 11:32

Sumnja se da je izvršio samoubistvo????????

milijana

23.07.2016 14:37

Uz duzno postovanje prema nevinim zrtvama a pogotovu prema deci, gospodo sa zapada, zahvaljujuci vasoj politici i patoloskog nacina shvatanja demokratije, nase zrtve su upravo zbog vas bile hiljadu puta vece. Niko nam se nije izvinuo, izrazio saucesce niti se pokajao. Licno mi je zao sto je mecka zaigrala i pred vasim vratima, taj Dzihad-strampedo se vise ne moze zaustaviti, a vi ga i dalje podrzavajte i osudjujte one koji bi da ih iskorene.

kurcovic alojz

23.07.2016 14:59

Mozda nesto vise o ovoj pojavi, koja sve vise uzima danak po Evropi, moze da nam pojasni SOROS, NATASA KANDIC, SONJA BISERKO, SONJA LIHT .

milijana

23.07.2016 15:27

@kurcovic alojz - U pravu si. Ko ovde koga j..e, ubiva i zasto, jedini sud mogu da daju Kandicka I Biserko , kao i da eventualno pokrenu postupak pred medjunarodnim sudom pravde. E, sad koju ce stranu zastupati, zavisi -- KO DA VISE LOVE, KAO I KAKO GAZDA NAREDI.

maja

23.07.2016 20:26

Ma koji bre Nemac kad je to bilo da su Iricani Nemci