Strije
Shutterstock
Strije

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Strije su ožiljci koji nastaju kada je vezivno tkivo rastegnuto zbog širenja kože, slabljenja kolagena i razdvajanja vlakana. Tako nastaju linije roze, crvene ili ljubičaste boje, koje vremenom ostavljaju bled trag. Najbolji način da se njih brzo rešite jeste da obezbedite telu dosta hidratacije, antioksidanasa i vitamina, da bi pukotine u koži mogle zarasti, a to možete uraditi konzumiranjem sledećih namirnica.

1. Voda

Koža je sačinjena od ćelija koje čini voda. Voda se tek kad namiri sve organe apsorbuje u koži. Zato je potrebno piti dosta vode, barem osam do 10 čaša na dan.

2. Šećer, badem i limun

Mešavinu ova tri sastojka koristite kao kućni lek za piling kože. Potrebna je supena kašika šećera, nekoiko kapi bademovog ulja i limunovog soka, izmešajte sastojke i nanesite direktno na strije i isperite nakon 10 minuta. Ukoliko ovo radite svakodnevno punih 30 dana, strije će nestati.

Vitamini koji pomažu

K - zeleno povrće, mladi luk, kiseli krastavac, kupus, brokoli
A - šargarepa, slatki krompir, ljuta paprika
C - paprika, kivi, brokoli, bobice, citrusi, paradajz, grašak
Cink - morski plodovi, govedina, jagnjetina, spanać...

3. Sok od krompira

Utiče na obnovu i razvoj ćelija kože zbog bogatstva minerala i vitamina C i B, kalijuma, magnezijuma, kalcijuma, fosfora i cinka. Ovo povrće podstiče sintezu kolagena i elastina. Krompir srednje veličine isecite na deblje komade, utrljavajte na strije nekoliko minuta i ostavite da se suši 10 minuta. Isperite mlakom vodom.

4. Maslinovo ulje

Blago zagrejte i nežno utrljate na strije da biste pospešili cirkulaciju i nahranili kožu. Nema potrebe za ispiranjem, rezultati su najbolji kad koža upije ulje.

5. Limunov sok

On obiluje vitaminom C i alfahidroksilnom kiselinom i zbog toga brzo uklanja ožiljke. Jedan limun iscedite i utrljavajte na problematično područje 10 minuta. Isperite toplom vodom.

6. Belanca

On su bogata proteinima, amino-kiselinama, omega-tri uljima, mineralima, vitaminima. Izdvojiti belanca iz dva jajeta, naneti u debelom sloji na strije i tek kad se potpuno osuši isprati. Nakon toga dobro hidrirajte kožu.

7. Kajsije

Napravite kašu od kajsija, utrljajte na strije i ostavite da deluje 20 minuta.