Glavobolja Migrena
Profimedia
Ženski stomak Bol Bolovi u stomaku
Mnoge žene imaju bolove u stomaku i jake glavobolja tokom PMS, Foto: Profimedia

Većina žena tokom PMS-a pati od velikih promena raspoloženja, bolnih grčeva i glavobolja.

Međutim, ukoliko se ovi simptomi javljaju iz meseca u mesec i pri tom postaju sve gori to može biti pokazatelj ozbiljnijih zdravstvenih problema, pokazuju istraživanja.

Naučnici sa Univerziteta Masačusets otkrili su vezu između teškog predmenstrualnog sindroma i hipertenzije kod žena. Žene koje imaju jače simptome PMS-a imaju veće šanse da, kasnije u životu, dobiju visok pritisak.

Višegodišnja studija na uzoru od 3.500 žena je pokazale da su žene, koje imaju jake predmenstrualne simptome imale oko 40% veće šanse da razviju visok krvni pritisak.

Tokom istraživanja uzeto je u obzir i faktori kao što su pušenje, indeks telesne mase i porodična istorija visokog krvnog pritiska.

Naučnici ističu da PMS predstavlja problem za čak 15 odsto žena i apeluju na sve pripadnice nežnijeg bola koja imaju muke sa predmenstrualnim simptomima, na vreme obrate lekaru.

Komentari (1)

Majda

29.11.2015 13:31

Svačiji organizam je drugačiji i drugačije reaguje, normalno je da imaš predmenstrualne simptome, samo svako ima drugačije. Šta treba, prema vama, za svaki bol da trčimo kod ginekologa, a oni nas jedva čekaju!!