Sef Banka
Shutterstock
Programer Haker Genije

Profimedia

Hakeri zeznuli u jednom slovu... Ilustracija, Foto: Profimedia

Zbog pravopisne greške u nalogu za novčani transfer zaustavljen je niz transakcija kojima su hakeri pokušali da izvuku milijardu dolara preko centralne banke u Bangladešu.

U jednoj od najvećih pljački u istoriji, nepoznati hakeri ipak su uspeli da izvuku nešto više od 80 miliona dolara. Hakeri su ušli u sistem Banke Bangladeša i ukrali kodove koji služe kao autorizacija za izvršenje novčanih transfera, saopštili su iz banke, prenose svetski mediji.

Potom su američkim Federalnim rezervama poslali 35 naloga za transfer novca s računa banke u Bangladešu na račune u Filipinima i Šri Lanci.

Nalozi za prenos oko 81 miliona dolara na kazino na Filipinima su prošli, no peti nalog za prenos na 20 miliona dolara na račun neprofitne organizacije u Šri Lanci je zaustavljen jer su kradljivci pogrešno napisali naziv te institucije. Umesto "Shalika Foundation", napisali su "Shalika Faundation" zbog čega su iz Dojče banke preko koje je vršen transfer, tražili dodatno pojašnjenje iz centralne banke u Bangladešu.

Nakon toga, stornirani su svi dalji nalozi, a hakeri su pokušali da prenesu još oko 870 miliona dolara. Vlasti Bangladeša su saopštile da su uspele da uđu u trag jednom delu ukradenog novca kao i da rade s službom za sprečavanje pranja novca na Filipinima kako bi pronašli ostatak.