Andrej Plenković
Tanjug
Andrej Plenković

Tanjug

Andrej Plenković, Foto: Tanjug

Smena je izazvala buru na hrvatskoj političkoj sceni i dok iz manje članice vladajuće koalicije ovu odluku ne žele da komentarišu, opoziciona SDP traži da Plenković raspiše izbore.

Plenković je na sednici vlade, koju hrvatski mediji opisuju kao veoma dramatičnu, razrešio ministra unutarnjih poslova Vlahu Orepića, ministra pravosudja Antu Šprlju i ministra zaštite okoline i energije Slavena Dobrovića.

"Predlogom za pokretanje pitanja poverenja Zdravku Mariću, reč je o predlogu koji je podneo odredjeni broj zastupnika u Saboru, a na koji smo pripremili izjašnjvanje vlade. Stav vlade je da neprihvata navode u ovoj inicijativi, predvodjene pre svega SDP-om, kao glavnom opozicionom strankom i jasno i argumentirano odgovaramo i na aluzije koje se odnose i na eventualne sukobe interesa ministra finansija i njegovih odluka u HBOR-u kad je reč o kreditima za deo kompanija u koncernu Agrokor", rekao je Plenković pre glasanja.

Slaven Dobrović, Vlado Orepić i Ante Sprlje

Tanjug

Slaven Dobrović, Vlaho Orepić i Ante Sprlje , Foto: Tanjug

Plenković je potom pozvao sve ministre da se izjasne protiv izglasavanja nepoverenja Mariću, ali su ministri Dobrović, Orepić i Šprlje glasali za smenu.

"Molim sekretara da pripremi odluku o razrešenju tri Mostova ministra", rekao je premijer nakon glasanja.

Mostov potpredsednik vlade i ministar uprave Ivan Kovačić nije bio prisutan na sednici vlade.

Iz Mosta ne žele da komentarišu smenu trojice ministara te stranke.

"U ovom trenu ne želimo ništa komentarisati. Obratićemo se medijima tokom dana", rečeno je portalu Indeks iz te stranke.

Saborski zastupnik SDP-a, Siniša Hajdaš Dončić je komentarišući ovu odluku ponovio da je reč o vladi koja ne funkcioniše od početka.

"Prevladali su partikularni interesi. Očekujemo odgovornost od Andreja Plenkovića, a to je da na žalost gradjana Republike Hrvatske i nas u opoziciji sazove nove izbore. Setimo se šta je prošle godine bilo sa (bivšm premijerom) Timom Oreškovićem i tom krnjom vladom. Ovo je ukratko - sramota", rekao je Dončić novinarima u Saboru.

"Javnim smenjivanjem trojice ministara Plenković je ponizio Most i Mostove ministre", rekla je Jadranka Kosor, bivša šefica HDZ-a i nekadašnja premijerka za N1 tv.

Dodala je da može doći do pada vlade, ali i ne mora.

"Nisam sigurna koliko ovaj ruski rulet može doneti, a koliko odmoći Plenkoviću. Ovo je isključivo njegova odluka", rekla je Kosor.

Komentari (1)

momazver

27.04.2017 12:36

WOW..Sad će da leti perje. Ovo će uskoro biti BIVŠI predsednik Vlade/ako je Most dobro napravljen/, a *Agrokor* će da odvede CELU Hrvatsku u materinu.Meni lično ne smeta,samo da Vučić NE DOZVOLI odliv para iz Srbije /NI PO KOJU CENU/ Živi bili pa videli.