Andrej Plenković
Profimedia
Andrej Plenković

Profimedia

Andrej Plenković, Foto: Profimedia

Plenković je naglasio da je položaj hrvatske nacionalne manjine u Srbiji prioritetno pitanje za hrvatsku vladu, prenosi Hina. 

Rekao je i da će institucije Hrvatske od institucija Srbije, u svim kontaktima, a poseno putem rada međuvladinih mešovitih hrvatsko-srpskih odbora i poverenstava, tražiti ispunjenje ranije preuzetih obaveza.

Kako se navodi u saopštenju, to se posebno odnosi na "osiguravanje zastupljenosti predstavnika hrvatske manjine u svim predstavničkim telima, od lokalnog nivo, preko pokrajinske do Narodne skupštine Republike Srbije".

Pripadnicima hrvatske manjine izuzetno je važno osigurati što kvalitetnije obrazovanje i informisanje na hrvatskome jeziku i pismu, dodaje se u saopštenju.

Takodje se navodi da su ove godine znatno povećana sredstva za programe i projekte Hrvata u Republici Srbiji i iznose 1.100.000,00 kuna, što je povećanje od oko 70 posto u odnosu na 2016. godinu.

Plenković je primio predsednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i poslanika u Skupštini Srbije Tomislava Žigmanova i predsednika Hrvatskog nacionalnog vijeća Slavena Bačića, a sastanku je prisustvovala i potpredsednica hrvatske vlade i ministarka spoljnih i evropskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Komentari (2)

nada

15.11.2017 20:56

A sta je gospodine sa polozajem Srba u Hrvatskoj ???????????? Hrvati u Srbiji zive kao bubreg u loju i niko ih ne dira a Srbi ? Niti disu niti imaju krov nad glavom, niti primanja niti su dobili oduzetu zemlju i imovinu-kratko receno kao da ne postoje, a o Srpskom jeziku i cirilici to smo vec 1000 puta videli tako da je suvisno da nam bilo sta govorite ili pripisujete !!!!!!!!!!!!!!

keja

16.11.2017 08:47

@nada - Vlasti su izmišljale i promicale nove nacije "koje nisu Hrvati" (Bunjevci i Šokci) i promicanjem i pomaganjem ustanova i udruga tih novih nacija, kojima bi se usitnilo hrvatsko tkivo u Vojvodini. To je bilo osobito pojačano od Miloševićeva dolaska na vlast, kao i nakon raspada SFRJ. Osim proguravanja te teze, obećanja beogradskih političara o statusu posebnih naroda [87]za te dvije hrvatske etničke skupine su se i ispunila...