Andrej Plenković
Profimedia.rs
Andrej Plenković

Profimedia.rs

Andrej Plenković, Foto: Profimedia.rs

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da će tek kada budu proverene informacije o navodnim krivičnim prijavama MUP Republike Srpske protiv 16 hrvatskih generala biti odlučeno o narednim potezima, ali da Hrvatska nema nikakvog straha.

"Ne želim spekulisati, kada informacije proverimo, tada ćemo donositi odluke. Nemamo nikakvog straha. Hrvatska vojska je bila angažovana na oslobađanju teritorija BiH od politike velikosrpske agresije Slobodana Miloševića i na BiH i na Hrvatsku", rekao je Plenković novinarima u Zagrebu.

On je naglasio da je sve što je Hrvatska radila bilo na osnovu dogovora predsednika Franje Tuđmana i Alije Izetbegovića.

"Nemamo dilema o strateškom doprinosu koji je bio ključan ne samo kao preduslov za Dejtonski sporazum nego i za stabilnost celog prostora", naglasio je Plenković.

On je najavio razgovor s vlastima BiH.

"Svi ratni zločini, sva krivična dela treba da budu istražena, procesuirana, a oni koji su odgovorni za to treba da odgovaraju. To je načelo od kojega ne odstupamo. Međutim, tempirane, orkestrirane ili selektivne procese osuđujemo i imamo prema tome rezervu", istakao je Plenković.

On je dodao da se Hrvatska ne upliće u rad pravosuđa, ali da štiti hrvatske nacionalne interese.

Predsednica Kolinda Grabar-Kitarović nije želela da komentariše pisanje beogradskih Večernjih novosti o krivičnim prijavama protiv hrvatskih generala, jer, kako je rekla, o tome nema zvanične potvrde.

Ona je, međutim, navela da nedavna hapšenja hrvatskih državljana u Orašju predstavljaju pokušaj zastrašivanja Hrvata u BiH.

"Ja ove poslednje iskreno vidim kao pokušaj zastrašivanja Hrvata u BiH i pokušaj da ih se obeshrabri, navede da se iseljavaju iz BiH, što je velik problem", rekla je predsednica novinarima u Delnicama.

Ona je ocenila da je neprihvatljivo i nedopustivo da aktuelni ministar odbrane Damir Krstičević ne može u BiH zbog navoda o optužnici za ratne zločine. Grabar-Kitarović je ponovila da istrage koje se tiču hrvatskih državljana moraju da budu prebačene Hrvatskoj.

Večernje novosti su objavile danas da je MUP Republike Srpske podneo sudu BiH krivične prijave protiv 16 hrvatskih generala, među kojima su i Ante Gotovina i aktuelni hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević.

Komentari (7)

branko1

11.11.2016 16:59

Da li ova budala zna gde bi oni bili da nije bilo NATO-a

blagoje supic

12.11.2016 11:30

@branko1 - Tesko je priznati istinu ali Tudjman je stvaraoc republike srpske.Njegov potpis u Dejtonu kao i druga dva pokojnika.Milosevic zasluzan jer bio je u korektnim odnosima cijelo vrijem rata sa Tudjmanov a on je taj koji je svoje gardiste zaustavio na brani dubocac na vratima Banja luke.

Tamara

11.11.2016 17:11

Kako god i dan danas smo jaci od svih vas zajedno - kompletnog ''REGIONA'' - navodno vise nemamo Vojsku , ali je milion nas prekjuce izaslo iz Vojske , tako da ocekivanja mogu da budu prilicno predvidiva . Jos sa dr Seseljem na celu ... prosto smo se uzeleli pasulja i besplatnih cigara - ocekujemo s nestrpljenjem da jednom zauvek raskrstimo s tim ko je PEDER a ko covek na ovim prostorima pa i u svetu uopste .

ANTE BAN

13.11.2016 17:03

@Tamara - Ako se regrutiraju i takovi vojnici, t.j. vojnikinje kao Vi- TAMARA, ja ću morati da preplivam Jadran i pobjegnem u Italiju!

vitez

11.11.2016 17:52

Hrvati su kao starlete, obraza nemaju a g. im čuva NATO.

HAHAHA

11.11.2016 18:37

Eto koliki je Putin kralj!!!!!!!!!!!!!!! KALIFORNIJA NAJAVILA MOGUĆE OTCEPLJENJE OD SAD-a!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

jo

11.11.2016 19:10

tempiran, orkestriran ili selektivan....ratni zlocin je RATNI ZLOCIN koji se apsolutno NICIM nemoze opravdati oprati ili sakriti....ma koliko to kroasani jako zeleli.....