Nikolić u SANU
Tanjug/Zoran Žestić 12.10
Filip David 26022016

Tanjug/Nemanja Jovanović

Pisac se ogradio od prisutva predsednika Nikolića, Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Ovogodišnji dobitnik nagrade za Najbolju knjigu u mreži javnih biblioteka u Srbiji Filip David primio je danas u Narodnoj biblioteci to priznanje, ali se i ogradio od prisustva predsednika Srbije Tomislava Nikolića rekavši da nikada nije podržavao njegovu politiku.

"Moram da se ogradim od prisustva Tomislava Nikolića. Poštujući instituciju predsednika, ja od 90-ih ne podržavam njegovu politiku", rekao je David u obraćanju prisutnima na proslavi Dana Narodne biblioteke Srbije.

Predsednik Nikolić kratko je nakon dodele nagrada prokomentarisao potez Davida.

"Za ovo nije bila potrebna ni hrabrost, ni vaspitanje", rekao je Nikolić.

Sa druge strane Filip David je izjavio da je to što je uradio jedna "potpuno normalna stvar".

"To jedna normalna i obična stvar. Gest koji sam morao da učinim i ne vidim u tome ništa posebno", rekao je David za Alo! dodajući da ostaje pri onome što je rekao na svečanosti.

"Ostajem pri tome, jer je politika zagadila sve oblasti našeg života. Zbog politike su prostakluk, provincijalizam i primitivizam zavladali našim društvenim životom i čitava je nacija potonula u rijalitije! Tu se vode i političke bitke, a sve je to kulturu, ne samo gurnulo na marginu, nego kultura praktično više i ne postoji", rekao nam je David dodajući da je ono što je danas uradio bila samo "ograda od političkog delovanja Tomislava Nikolića od početka devedesetih do danas.

Kako kaže, kada se našao u istom društvu s predsednikom morao je "da se ogradi od Nikolića i njegovog prisustva toj manifestaciji".

"Nisam želeo da napustim manifestaciju, jer zašto bih to učinio? Nagradu su mi dali čitaoci. To je nagrada koju dodeljuju sve biblioteke Srbije na osnovu čitanosti i bio sam dužan prema svojim čitaocima tu da ostanem, ali da se ogradim od prisustva političara Tomislava Nikolića", zaključio je David.

Filipu Davidu je nagradu uručio upravnik Narodne biblioteke Srbije Laslo Blašković, dok je direktorki Biblioteke grada Beograda Jasmini Ninkov nagradu za doprinos u bibliotekarstvu "Janko Šafarik" uručio predsednik Nikolić.

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac rekao je da je uveren da kultura ne bira strane i da pripada svima i da zato treba pažljivo birati reči koje se izgovaraju u Narodnoj biblioteci Srbije.

Narodna biblioteka Srbije danas je proslavila dan te ustanove i Nacionalni dan knjige, 28. februar.

Gest Filipa Davida je redak primer slobode govora

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) podržala je gest književnika Filipa Davida koji se danas u Narodnoj biblioteci ogradio od prisustva predsednika Srbije Tomislava Nikolića i ocenila da je to redak primer slobode govora na domaćoj javnoj sceni.

"Biblioteka jeste mesto koje treba da neguje slobodu govora i LSV iskazuje podršku Davidu jer je on u ime celog društva poslao moćnu poruku da postoje građani, intelektualci koji nisu zaboravili devedesete, koji znaju šta je antifašizam i koliko je opasno žmuriti i tolerisati političke konvertite koji su sada na vlast", naveo je LSV u saopštenju. Ta stranka je dodala da ne sumnja da je Filip David pažljivo odabrao reči, jer je u svom govoru izrazio poštovanje prema instituciji predsednika Srbije, a distancirao se od ličnosti sa kojom se ne slaže još od devedesetih godina prošlog veka.

Komentari (15)

drakce

26.02.2016 12:27

Ovo je jos jedan dokaz da smo od drzave napravili rupu za bunar i nista vise!

Seka

26.02.2016 12:43

@drakce - STRAM GA BILO MA KO DA SE TAKO PONEO TOLIKO POSTUJEMO SVOJU ZEMLJU. KAMPANJA JE USKOTRO I TRUDICU SE DA BAR JEDNOG COVEKA VISE UBEDIM DA GLASA ZA MOJU OPCIJU A KADA IZBORI PTODJU POSTOVACU SVAKOG KO BUFDE IZABRAN VOLJOM VECINE.

Dragomir

26.02.2016 13:04

Филипе Давиду,може бити да неки мисле да си глупсон а ти,ето,то доказа?Прецедник Србије Николић није пао са Марса већ је изабран већинском вољом изашлих бирача!Ја нисам за њега гласао што је био Шешељев слуга али га признајем за свога прецедника Србије.Да си лош РЕКЛАМЕР своје књиге то си доказао?Знаш ли колико СНС има бирача.То ћеш да објасниш ономе ко је уложио паре у штампање твоје књиге!Ето,ја ти је нећу купити књигу јер не поштујеш институцију прецедника државе. Ош да ти нацртам?

miln

26.02.2016 21:56

@Dragomir - Niti citas niti kupujes ti knjige @Dragomire iz tvog posta se to vidi!

Ratni veteran

26.02.2016 13:31

Svaka čast Filipe. Tvoje mišljenje deli nas hiljade. Važno je da im se to kaže u oči i sa dostojanstvom . Jeste da istina boli, ali, ali od nje se ne može pobeći.

Драган

26.02.2016 13:37

Човек је, можда, присуствовао као обтчан грађанин а не као председник

MARE

26.02.2016 13:38

BAREM NEKO IMA PETLJU DA SE OGRADI OD FARSE I LUDILA

lazarika

26.02.2016 14:28

I ja se ograđujem od prisustva Filipa Davida. Ni meni se nisu dopadale politike svih predsednika, ali narod ih je birao i to mora svako da poštuje, pa i ovaj književnik.

mihailo

26.02.2016 18:09

@lazarika - Da je književnik skinuo kapu, kačket dok je primao nagradu što je pravilo lepog ponašanja za muškarce u zatvorenom prostoru njegov komentar bi možda imao i nekog smisla ali je književnik ispao samo teška sirovina...

Urban Kan

26.02.2016 18:01

Postovani Filipe,mozda je to za Vas obicna stvar ali za nas je veliko delo,moje postovanje kao i vecine istomisljenika.A drugi koji ne razumeju poruku su Tomini drugovi sa fakulteta !

Rule

26.02.2016 18:39

On je hrabar jer je imao hrabrosti da kaze svoje misljenje celoj javnosti. Znaci nije POLTRON. On je , ISKREN , prav i posten do kraja.Sta to veze ima sa kapom...skidanje -neskidanje...isto sto i Tasovac ima frizuru koja NIKAKO nedolici za jednog ministra kulture :)))). kao da ga je neko natakao na strujno kolo ;)

ласко

26.02.2016 18:52

само незнам какве везе има ово са културом за мене је ово пре некултура лично се у многоме не слажем са Томином политиком али он је легално изабрани председник Филипе ако си знао да ће да буде ниси требао да долазиш ако ниси знао да ће Тома да буде требао си лепо да напустиш па на улици коментариши шта хоћеш а зашто ниси одбио награду када ти сметао Тома друго дошао си непристојно обучен као да си поишао у њиву.

milun

26.02.2016 21:51

@ласко - Ne znas ti mnogo toga od gramatike, preko sobode govora do intelektualne nezavisnosti, prava i obaveze da iznese svoju misao! Recenica ti ima 50 reci bez zareza!

penzioner

26.02.2016 23:35

Crni Filipe, da je kojim slucajem tu bila Dusica "diplomata", mozda bi fasovao i suzavac!

DJovan

27.02.2016 10:49

Sad vidim zasto ne upstate moje komentare, tro sam poslao juce na tri teme I ni jedan niste pustili: O premijeru, o Hrvatima? I o incidenti F. David, navijate za MINUSE - sranotno, Portal politicki obojen, a ne Slobodan, kako sam do sada mislio, sramotno I bedno.