Pirinač
shutterstock
Pirinač

shutterstock

Pirinač, Foto: shutterstock

POTREBNO JE:

- šolja pirinča
- maslinovo ulje
- kašičica soli

POTREBNO JE ZA SOS:

- šolja rendanog kačkavalja
- 2 jaja
- 4-5 kašika rendanog parmezana
- 2-3 kašike prezli
- paradajz
- 2 kašike maslaca
- šolja pavlake za kuvanje
- so, biber

PRIPREMA:

Pirinač operite i stavite da se proprži na ulju, pa posolite. Pržite kratko, minut-dva, pa zalijte vodom da se skuva. Paradajz isecite na četvrtine i izvadite koštice i srž, pa ga isecite na sitno. Gotov pirinač ocedite i dodajte u veću činiju, pa ga pomešajte sa paradajzom. Umutite jaja. U manji lonac stavite maslac, pavlaku i kačkavalj da se polako otope uz stalno mešanje, dok se ne dobije fina glatka smesa. Kada se malo ohladi, pomešajte sa umućenim jajima. Dodajte prezle, pobiberite i posolite, pa prelijte preko pirinča i izmešajte pažljivo. Izručite sve u posudu za pečenje i pospite parmezanom. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni 5-7 minuta.

Tagovi