Kafa
Shutterstock
Kafa

Shutterstock

Kafa, Foto: Shutterstock

Postoje neke zdravstvene dobrobiti kao što je manji rizik od smrti zbog srčanih oboljenja i moždanog udara i manji rizik od samog razvoja bolesti srca. A, za takve ishode, maksimalnu korist donose tri do četiri šolje kafe dnevno, kaže Robin Puli sa Univerziteta "Sautempton".

Analizirajući podatke iz 201 prethodne studije o uticaju kafe, istraživači su ustanovili da konzumiranje kafe takođe umanjuje rizik od razvoja dijabetesa, bolesti jetre, demencije i čak nekih vrsta kancera.

Jedini izuzetak je važio za trudnice i osobe sklone prelomima kostiju. Naučnici, međutim, ističu da se istraživanje odnosilo samo na koristi kafe, ne i svega što ide uz nju.

Ne odnosi se na šećer, sirup ili biskvite, torte i peciva. I mi pozivamo ljude koji već redovno piju umerene količine kafe (tri, četiri šolje dnevno), da uživaju, ali da se trude da to čine što je moguće zdravije, jer se uobičajene zdravstvene preporuke i dalje odnose na te stvari, navode autori studije.

Najveća dobrobit bila je u borbi protiv bolesti jetre, pa istraživači planiraju kliničke testove o upotrebi kafe kao tretmana za cirozu jetre.

Komentari (2)

bambi

02.01.2018 00:26

Evo ovako. Kafa je veoma stetna za zdravlje. Savetujem sve ljude dobre volje, da kafu ne piju uopste u zivotu. Ona spada u psihoaktivne supstance, izaziva zavisnost, narusava kardiovaskularni sistem, unistava kozu, zube, kosu, unistava zeludac i citav digestivni trakt. U sebi sadrzi preko 800 toksicnih i kancerogenih supstanci. U kombinaciji sa cigaretama predstavlja opasnost po zivot. Gore navedena istrazivanja uopste ne postoje. Moj savet svim pametnim ljudima je caj.