Pevačica, pevanje, muzika, ples, mikrofon
Shutterstock
Nadežada Janković

facebook

Upala u komu i umrla, Nadežda Janković, Foto: facebook

Brat i sestra umrli jedno za drugim u 33 dana! Najpre je 1. marta, posle rutinske operacije žuči, preminula pevačica Nadežada Nada Janković (46) iz Velike Plane, a 3. aprila je Danijel Jovanović (33), njen rođeni brat, izvršio samoubistvo!

Danijel se 3. aprila bacio pod lokalni voz u Velikoj Plani pošto je izašao iz psihijatrijske bolnice, gde je završio nakon sestrine smrti. On je u ispovesti našem listu samo nedelju ranije rekao da želi da sazna istinu o smrti svoje sestre, tvrdeći da joj lekari bolnice „Stefan Visoki” u Smederevskoj Palanci nisu pružili adekvatnu pomoć.

Izveštaj lekara

U svom poslednjem nalazu, od 28. februara, lekari u Smederevskoj Palanci konstatovali su da Nadežda iskašljava „sukrvičav ispljuvak”, da se žali na gušenje, da ima astmu i učestale stolice. Istog dana su je prebacili na VMA, nakon intervencije njenog brata, gde joj je medicinski izazvana koma, a umrla je sledećeg dana.

 - Mojoj sestri su 7. februara operisali žuč i izvadili četiri kamena, ali joj se stanje naglo pogoršalo. Nikako joj nije bilo bolje, imala je dijareju, a tek kada joj je počela da izbacuje krv, nakon mesec i po dana, poslali su je na Vojnomedicinsku akademiju u Beogradu. Međutim, tamo nisu uspeli da urade ništa jer je Nadežda upala u komu i nisu mogli da je operišu. Iste večeri je i preminula - rekao nam je pre samo nedelju dana Danijel, koji se na rad lekara žalio Ministarstvu zdravlja.

On je u žalbi naveo da mu je nadležni hirurg govorio da je rana u redu, ali da je njegova sestra lenja. Kako je istakao, hirurg mu je savetovao da Nadeždu diže na silu, iako se ona žalila na znojenje i malaksalost. On je pre nedelju dana najavio i tužbu protiv nadležnih lekara i bolnice u Smederevskoj Palanci, tvrdeći da su „odgovorni za smrt njegove sestre”. U međuvremenu je, zbog lošeg psihičkog stanja, dospeo u bolnicu, a onda je digao ruku na sebe.

Danijel Jovanović

facebook

Nije mogao da preboli smrt sestre, Danijel Jovanović, Foto: facebook

- Moj ujak je u utorak izašao iz bolnice i rekao nam da ne može više da izdrži. Rekao nam je da je otišao da prošeta, a onda su nam javili da se uveče bacio pod voz. U šoku smo zbog svega - rekla nam je juče Marija Đorđević (23), ćerka preminule pevačice.

Marija kaže je njen ujak Danijel bio na lekovima za smirenje i da je bio uporan da sazna zbog čega je njega sestra prerano preminula.

Marija Đorđević, ćerka pevačice

facebook

Marija Đorđević, ćerka pevačice, Foto: facebook

- Moja majka se u bolnici žalila na bolove, ali su nam rekli da nemaju dovoljno papira da je prebace u neku bolnicu u Beogradu. Prebacili su je kada je već bio kraj. Zbog toga ćemo da ih tužimo - ogorčeno kaže ćerka Nadežde Janković.

Lekarski nalaz iz bolnice za Nadeždu Janković

privatna arhiva

Lekarski nalaz iz bolnice u Smederevskoj Palanci za Nadeždu Janković, Foto: privatna arhiva

U njihovoj kući, u ulici Vojvode Mišića, juče su vladali muk i tuga. Sa njima u kući su i Danijelova supruga i dvoipogodišnji sin.

- Izašli smo jutros na Novo groblje kod ujaka, a kod moje majke, koja je sahranjena u rodnom Kragujevcu, ići ćemo drugi put - rekla nam je Marija Đorđević.

„Nije to sve baš tako”

U bolnici „Stefan Visoki” u Smederevskoj Palanci juče nismo uspeli da dobijemo informaciju o Nadeždi Janković. U kabinetu direktora dr Nikole Ristića rečeno nam je da je na službenom sastanku, a uprkos obećanju medicinske sestre da će nam se javiti načelnik hirurgije dr Periša Jovanović, koji je bio u operacionoj sali, to se nije dogodilo. Uspeli smo jedino da saznamo da je hirurg koji je operisao pevačicu na godišnjem odmoru do 21. marta. Iako je juče bio radni dan, jedna zaposlena nam je rekla da su „praznici u toku”. Jedino što smo uspeli da saznamo jeste da rođaci pokojne Nadežde ne govore istinu. - Znate, nije to sve tako. Ona je bila naš dugogodišnji pacijent i imala je puno drugih bolesti. O svemu tome morate pitati lekare - šturo nam je rekla jedna od zaposlenih.

 

Komentari (7)

Baba vanga

06.04.2018 07:56

Embolija, ugrusak posle operacije.

Lekarska greska

06.04.2018 09:00

Tromboza, greska lekara nisu davali lekove protiv tromboze . Zub za zub jer pravosudje po tom pitanju a ni po drugim ne postoji .dok se ne dodje dotle umirace ko god ode do bolnice.

Miki

07.04.2018 12:48

@Lekarska greska - Oko za oko zub za zub.Dosta vise.Dosta sa spregom sudstva i lekara.zasto suđenja traju po 10-15 godina.Zasto?Za samar koji uputis nekom njima bitnom lezis u zatvoru a za ubistvo ne.Dokle ce sudovi da stite lekare ubice.

Neznanje je ogromno

06.04.2018 09:11

Zasto se ljudi prihvataju posla koji ne umeju da rade. Mozda se ne bi prihvatali da postoji odgovornost odmah posle ubistva u zdravstvenoj ustanovi. Dva zivota su ugasena nakon nezanjana lica koji sebe nazivaju doktorima.

Колпортер

06.04.2018 10:22

Ма јок,пакао звани Србија. Само црно,страшно!

XXL

06.04.2018 10:35

Da li će sada biti 270 potpisnika krivične prijave protiv lekara ... ups, ah da Oni su doktori nisu estrada znaju šta rade kad im pacijent ima dijareju, znojenje i zapadne u komu dijagnoza je - lenj pacijent. Čudno da nisu prepisali fizičku aktivnost u teretani?

voja

06.04.2018 17:00

Pa sta reci mene komisija vratila sa stakama na posao tek oni neuvazavaju lekarske izvestaje tako kaze zakon covek umre a zatm dobije resenje da je sposoban za posao licno sam procitao resenje 5god vodim bitku niko da se pozabavi malim obicnim ljudima