Milan Petrović
Privatna arhiva
Milan Petrović

Privatna arhiva

Milan Petrović, Foto: Privatna arhiva

MPQ je u potrazi za sponzorima, ljubiteljima umetnosti i džez muzike, koji će im pomoći da otputuju u Kinu i predstave svoju zemlju u najboljem svetlu.

„Radujemo se što smo deo ove saradnje, čestitamo našim kolegama na izboru, verujemo u uspeh svih nas i da ćemo našim nastupima prokrčiti put srpskim kolegama, ali i ugostiti kineske kolege u Srbiji. Napominjemo da će na svojim nastupima u Kini, Milan Petrović Quartet svirati isključivo autorske kompozicije. I još jednom, pozivamo sponzore da podrže srpsku kulturu“, izjavio je Milan Petrović i napomenuo da su se već obraćali na više adresa povodom ovoga, ali da nisu naišli na pozitivan odgovor.

Milan Petrović Quartet boraviće u Kini od 30. septembra do 5. oktobra gde će nastupati na Chuama Music festivalu u gradu Jinčeng u povinciji Shanxi.

Saradnja Nišvila i Kineske džez asocijacije je počela pre tri godine kada je direktor Nišvila Ivan Blagojević, sa direktorima jazz festivala zemalja Centralne i Istočne Evrope, kao gost te instituciuje boravio uz Kini, a nastavljena već sledeće godine, kada je kineski sastav Golden Buddha Jazz Band nastupao na Nišvilu.

Nišvil je zatim po završetku prošlogodišnjeg festivala, preko „Kineske jazz asocijacije“ pozvan da organizatorima koncerata i festivala u Kini predloži sastave iz Srbije za gostovanja u toj zemlji. Od predloženih srpskih umetnika kineski kulturni radnici su izabrali dva srpska benda, niški sastav Veri Naiss i beogradsku grupu Milan Petrović Quartet.

Kineska džez asocijacija je nedavno pozvala Nišvil i da predloži muzičare – potencijalne članove CEEC Jazz Big Banda, a od desetak muzičara koji su poslali svoje profesionalne biografije – za člana internacionalnog orkestra izabran je Filip Stipsić, član sastava Benny Brickman, nekoliko combo džez sastava, a na poslednjem izdanju Nišvila bio je član Nišville tango big band projekta.

Mladi niški saksofonista će nastupiti 23. septembra u Guandžou, u provinciji Džeđiang, povodom samita ministara kulture zemalja istočne i centralne Evrope čiji će domaćin biti ministar kulture Kine, saopštio je Nišvil tim. Taj bend će okupiti 16 džez muzičara iz Centralne i Istočne Evrope, kao i dva kineska muzičara koji će učestvovati kao dirigent i kompozitor. Na programu big benda naći će se džez standardi kao i kompozicije gostujućih kompozitora specijalno napisane za tu priliku, a u cilju promocije muzičke saradnje između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, kao i podsticanja saradnje umetnika Kine i CEEC.