Pile sa krompirićima i prilozima
Shutterstock
Pile sa krompirićima i prilozima

Shutterstock

Petao u vinu, Foto: Shutterstock

Sastojci:

kokoška
100 g dimljene slanine
400 g pečuraka
4 šargarepe
glavica luka
2 čena belog luka
2,5 dl crnog vina
5 zrna bibera
suvi začin
so

Priprema:

U sud stavite ulje i izdinstajte crni luk i sitno seckanu slaninu. Dodajte iseckane pečurke na četiri dela. Promešajte i nalijte vinom, pa opet promešajte i ostavite da alkohol ispari. Stavite kokošku, šargarepu i gnječeni beli luk. Nalijte toplom vodom, dodajte začine i poklopite. Kuvajte na umerenoj temperaturi u rerni oko dva sata. Poslužite uz kuvani krompir, knedle od krompira i griza ili testeninu.

Savet:

Ovo jelo možete napraviti i samo od bataka i karabataka. Još je ukusnije sutradan kada se podgreje.