Čorba pasulj
Shutterstock
Čorba pasulj

Shutterstock

Čorba pasulj, Foto: Shutterstock

Donosimo vam listu grešaka koje najčešće pravimo kod kuvanja pasulja.

1. Predugo ili prekratko vreme kuvanja

Kuvanje pasulja je prava mala gastro "nauka" jer vam niko ne može tačno reći koliko to traje. Sve zavisi od vrste pasulja (puter, trešnjevac, zelenček, tetovac…) i od toga da li je u pitanju mladi ili suvi pasulj.

Suvi pasulj može da se kuva jako dugo, ponekad i po dva sata, u zavisnosti od toga koliko je star i da li ste ga dovoljno potapali. Kuvajte ga dok ne bude mekan jer niko ne želi da jede tvrdi sirovi pasulj.

Mladi pasulj se kuva kratko, 30-ak minuta. Isto važi i za mladi pasulj koji ste prethodno smrznuli. Tokom kuvanja obe vrste pasulja redovno proveravajte jer ćete jedino tako biti sigurni da se neće prekuvati ili ostati sirov.

2. Nedovoljno dugo potapanje suvog pasulja

Staro pravilo kaže da on mora da se potopi minimum 8 sati. Najbolje bi bilo da ga ostavite preko noći, a nekada su ga ljudi potapali i do 24 sata. Na jednu šaku suvog pasulja dodaje se 10 malih šoljica hladne vode. Ako ste u žurbi i nemate vremena za dugo potapanje, pomoći će vam brzinska verzija ovog postupka.

Za brzo potapanje na jednu šaku suvog pasulja dodajte 10 šoljica vruće vode koju morate da pustite da provri i ključa 3 minuta. Zatim pasulj sklonite s vatre, pokrijte poklopcem i ostavite da tako stoji minimum sat vremena.

Pasulj

Shutterstock

Pasulj, Foto: Shutterstock

3. Nedovoljno povrća

Upravo ono daje varivu preko potrebnu slatkoću i bogatstvo ukusa. Zato ne škrtarite na crnom luku, belom luku, šargerepi, peršunu i celeru.

4. Previše suvog mesa

Tajna dobrog pasulja je u balansu između povrća i mesa. Previše suhomesnatih proizvoda daće vašem varivu ukus dima i "ubiće" slatkoću koju daje povrće.

5. Preterivanje sa začinima

To se pre svega odnosi na so, pogotovo ako u varivo stavljate puno suvog mesa. Kod soljenja vodite računa o tome da su slanina, rebarca i kobasice namirnice koje su same po sebi jako slane. Biber, crvenu papriku i feferone dozirajte po vlastitoj želji. Neki vole vatreni pasulj od kojih se puši iz ušiju, a drugi blagu verziju.

 

Komentari (4)

DR Gane

02.05.2018 10:46

Pa burazeru , ja sam dosad skuvao više pasulja nego što si ti pojeo i ko si ti da sada kao prosipaš neko ,, znanje ,, ???! Dosta bre sa mudrovanjem i izmišljanjem vruće vode , svako kuva pasulj kako ga je njegova baba naučila i tu nema baš neke filozofije !!!!!!

Mica kuvarica

02.05.2018 17:24

@DR Gane - @Pošto smo svi imali babe onda je kuvarska škola nepotrebna. Džabe gubljenje vremena.

Ziko

02.05.2018 12:45

Nema dobrog pasulja, ako ne staviš supenu kašiku masti i supenu kašiku vegete dok se kuvae. Ostalo, kako hoćeš.

m.m

02.05.2018 15:57

Svaka čast kad ste počeli da učite ljude kako se kuva pasulj.