Pentagon Vašington
Profimedia
Pentagon Vašington

Profimedia

Pentagon, Foto: Profimedia

"Američki Stejt department nije učestvovao u toj vojnoj operaciji. Izrael je naš najbliži bezbednosni partner u regionu i u potpunosti podržavamo prirodno pravo Izraela da se brani od pretnji po svoju teritoriju i svoj narod", istakao je portparol Pentagona Adrijan Rankajn-Galovej, prenosi Rojters.

Izrael je vazdušne udare izveo nakon što je protiavionskom vatrom danas oboren izraelski vojni avion F-16 pri povratku iz bombaškog napada na iranske položaje u Siriji.

"Delimo zabrinutost mnogih u regionu zbog destabilizujućih aktivnosti Irana koje ugrožavaju međunarodni mir i bezbednost, i tražimo veću međunarodnu rešenost u suprotstavljanju štetnim aktivnostima Irana", rekao je portparol Pentagona.

Izraelska vojska je prethodno saopštila da je oborila iranski dron nakon što je ta bespilotna letelica ušla u izraelski vazdušni prostor, i da je uništila iranski objekat u Siriji sa kojeg je dron lansiran.

U saopštenju izraelske vojske je navedeno i da su se izraelski avioni suočili s jakom protivvazudušnom odbranom iz Sirije, koja je prinudila izraelske pilote da napuste avion F-16, koji se srušio na severu Izraela.

Portparol izraelske vojske Džonatan Konrikus rekao je da je Iran odgovoran za ovo "teško kršenje izraelskog suvereniteta", a vojska je saopštila da "prati razvoj događaja i u potpunosti je spremna za dalje akcije".

Izraelski avion F-16, koji se danas srušio na severu Izraela, pogodila je sirijska protivavionska raketa, javio je Rojters, pozivajući se na neimenovanog izraelskog zvaničnika.

"Sva naša upozorenja u vezi sa Iranom pokazala su se kao ispravna. Nećemo tolerisati nikakvo kršenje našeg suvereniteta", izjavio je ambasador Izraela u UN Deni Danon, prenosi AP.

Danon je pozvao Savet bezbednosti da osudi postupak Irana i "odmah okonča iranske provokacije".