Pelet
Profimedia
Pelet

Profimedia

Pelet, Foto: Profimedia

Kada su se odlučili da svoje domove greju na pelet, čistiji ogrev, mnogi u Srbiji nisu ni slutili da će se smrzavati. Ne zbog besparice, već zbog nestašice peleta u danima kada je debeli minus na Celzijusovoj skali.

Upravo su "tanke rezerve" bile povod da proizvođači i trgovci peletom povećaju cene. I to drastično. Za nekoliko dana tona je sa 200 otišla i na 270 evra, ali samo za one koji uspeju da ga ugrabe. Zarada im je sada i veća, jer je i porez prepolovljen i sa 20 odsto "pao" na deset, pišu "Novosti".

Na stovarištima ovih dana se samo dele - informacije. Peleta nema ni za lek kod većine trgovaca. Tamo gde su se zadržale rezerve prodaja je ograničena na nekoliko džakova od po 15 kilograma.

Sa 180 skočilo do 267 evra po toni!

Letos se tona peleta nudila po ceni od 180 evra. Kada je potražnja za ovim ekološkim ogrevom porasla, krajem leta cena je "otišla" na 200 evra po toni. Tokom prethodnih nekoliko dana, cena mu je porasla sa 233 na 267 evra, koliko je zvanično bila juče kod pojedinih trgovaca.

 

- Trenutno nema peleta i molim vas da se javite za nekoliko dana - kažu na jednom beogradskom stovarištu.

- Nestašica je svuda u Srbiji. Fabrike peleta su morale da zaustave proizvodnju jer je bukva zamrzla. Još ne znamo kolika će tačno biti cena, ali verujemo da će biti oko 220 evra.

Pelet je iz godine u godinu sve popularniji ogrev i u Srbiji, jer je korišćenje peleta čistije i jednostavnije nego grejanje ugljem ili ogrevnim drvetom. Svi koji su sa uglja ili drva prešli na pelet morali su najpre da ulože u nove peći. Mnogi koji nisu za celu zimu obezbedili ogrev, sada se - kaju.

- U našoj ulici je šest kuća "prešlo" na pelet - priča Marko Marković.

- Koristili smo ugalj, a cela ulica je bila crna od gareži. Sada je mnogo čistije. Ni kada smo koristili ugalj nismo mogli da obezbedimo količine koje su nam potrebne za celu zimu, jer nemamo dovoljno mesta u podrumima. Nismo ni mogli da znamo da će neuobičajeno hladnu zimu iskoristiti da bi podigli cene. Imamo rezerve za tri dana, a kupovaćemo na džak, jer je stvarno papreno - priča Marković.

- Ubeđivali su nas da ćemo se dobro i jeftinio grejati uz pelet - kaže Andrija Pantelić iz Beograda.

- Ranije smo trošili po deset metara drva što nas je koštalo oko 400 evra, a ove zime ćemo grejanje na pelet platiti između 800 i 1.000 evra. Cene se inače razlikuju, pa sam krajem decembra iz Zaječara dobio tonu za 175 evra, a već tada je kod drugog dobavljača bio 200 evra. Sada mi traže 250 evra - jada se Pantelić za "Novosti".

 

JEDNOSTAVAN ZA UPOTREBU

Pelet se pakuje u džakove od po 15 kilograma. Znatno se lakše koristi nego drva, jer nema sečenja, slaganja i ubacivanja u peć. Čist je, jer nema pepela koliko ga imaju drva i ugalj. I zbog prostora je zahvalan, jer nisu potrebna velika skladišta. Lako je prenosiv. Jedino što korisnik treba da uradi je da ubaci deo paketa u kotao i on sve sam automatski radi. Peći na ovo gorivo imaju integrisane kante koje se mogu dopunjavati na nekoliko dana, pa redovno loženje nije potrebno. Naime, velike peći imaju samostalne rezervoare koji sadrže pelet za nekoliko meseci loženja, a doziranjem održavaju vatru.

 

Komentari (4)

savski venac

28.01.2017 10:53

I zato su sinoć u Dnevniku najavili da će poskupeti gas!!! To je Srbija i pomirite se sa tim...

Cccccc

28.01.2017 11:28

Nas četvoro komšija, sedomso, računasmo. 4 x 1000 € "= 4000 € godišnje za pelet. Kupismo mašine za proizvodnju peleta. Sada nas košta grejanje 0 €, još i zaradimo prodajom peleta. Ljudi organizujte se, grejanje džabe, a i lepo se.zaradi.

dragan

28.01.2017 21:29

@Cccccc - Problem je sirovina, piljevine na trzistu je sve manje, tako da samo veliki proizvodjaci sa kompletnim linijama mogu da proizvode pelet, znaci prica o kucnim varijantama proizvodnje + prodaja pada u vodu, neozbiljna prica. Fabrike koriste drvo u trupcima koje drobe melju i suse, citav proces proizvodnje, a uz to je potrebno i znanje...

Mira

28.01.2017 14:17

Hocete reci da je nekad bilo bolje? Ma dajte decki nemojte zafrkavati narod.