
Shutterstock
Potrebno je:
2 kg trešanja (očišćenih)
1 kg šećera
3 kesice vanilin šećera
Priprema:
Trešnje oprati, očistiti i izmeriti. Staviti ih u šerpu u kojoj će se kuvati, posuti šećerom (red trešanja, red šećera). Poklopiti šerpu i staviti je u frižider na 3-4 sata, da trešnje malo puste sok.
Kuvati na umerenoj temperaturi da uvri tečnost i masa postane gusta, kad se izvadi na tanjirić da se ne razliva. Povremeno promešati.
Pred kraj kuvanja dodati vanilin šećer i promešati malo štapnim mikserom, smanjiti temperaturu i do kraja kuvanja neprestano mešati varjačom.
Suve i čiste tegle staviti u rernu, uključiti na 100 C. Posle 30-ak minuta ih izvaditi, ostaviti nekoliko minuta da se prohlade, pa topao pekmez sipati u tople tegle. Rernu isključiti. Pune tegle vratiti unutra na 15 minuta, zatim ih izvaditi, dobro zatvoriti, uviti u peškir i ostaviti da se tako ohlade.
Uživajte u ukusu!

Komentari (2)
chajbo
22.06.2017 09:25
To će da bude preslatko. Kod mene se sprema 5 kg trešanja na 1 kg šećera.
VERA
22.06.2017 14:37
hrana moze biti veoma ukusna a nikako preukusna jer to onda znaci da je previse ukusna, kao sto je nesto previse slatko, kiselo , slano, ljuto... Gde god da citas ili slusas recepte svi govore preukusno jer je uslo u modu ali nije ispravno.