Krečenje
Shutterstock
Krečenje

Shutterstock

Ne dozvolite da nakon krečenja ostane haos , Foto: Shutterstock

Svi smo nekad morali sami da krečimo, a kakav haos ostane posle toga, svima je dobro poznato! Tu je gomila prašine od šmirglanja, fleke od gletovanja i kilo kreča po parketu uprkos najlonu koji ste postavljali pre krečenja. Evo bar male pomoći u velikom neredu!

Odeća i tepisi

Suve ostatke boje na odeći pokušajte da isperete s mnogo tople vode uz trljanje četkicom. Mrlju možete i natopiti alkoholom, pa je sastrugati noktom ili komadićem drveta. S tepihom budite mnogo nežniji. Kako ne biste oštetili vlakna, ne trljajte mrlju, nego je lagano sastružite tupim nožem u smeru tkanja. Male, ali tvrdokorne ostatke boje s tepiha odstranite tako što ćete iseći vrhove vlakana.

Stakla i radijatori

S glatkih površina i radijatora svežu boju obrišite vlažnom krpom, a osušenu lagano sastružite tupim nožem. Sa stakla i drugih tvrdih površina možete je sastrugati i britvicom, ali prvo dobro poprskajte sredstvom za stakla kako biste omekšali boju. Mrlje najbolje uklanja razređivač, no oprezno, jer može oštetiti površinu. Zato prvo testirajte na skrivenom delu.

Četke čistite parafinom

Boje na vodenoj bazi uklonite pranjem u vodi, pa isperite pod mlazom vode. Od boja na uljanoj bazi pribor očistite parafinskim otapalima, isperite, operite sapunicom i ponovo isperite.

Krečenje

Shutterstock

Lako se resite fleka od kreča sa parketa, Foto: Shutterstock

Uljane boje vs. vodene boje

Razređivač će ukloniti mrlje od boja na uljanoj bazi, ali ne i od boja na vodenoj bazi, koje uklanja vruća voda. Proizvodi koji sadrže aceton i druga otapala mogu oštetiti boju i skinuti lak.

Krečite bosi

Ako je sigurno i ne postoji mogućnost povrede, farbajte stan bosi. Tako ćete osetiti ako ugazite u boju, a u patikama ćete samo „skoknuti” do kuhinje i pritom ostaviti tragove.

Prijatelj i neprijatelj

Selotejp je najbolji alat za zaštitu „nezgodnih” delova nameštaja, no samo ako se skine odmah nakon bojenja. Ako se boja osuši, selotejp ćete teško ukloniti, naročito ako ste koristili uljane boje.

Koža i kosa

Dečje ulje nežno čisti kožu i kosu. Pre tuširanja na umrljana mesta utrljajte dečje ulje, koje će ukloniti boju.

Parket, laminat

Uzmite veliku pamučnu krpu i ovlaš je natopite jestivim uljem, pa njome dobro prebrišite parket. Posle nekoliko minuta vunenom krpom i izglancajte parket. Ako fleke i dalje stoje, znači da niste dobro oprali parket ili ste koristili previše vode. Sačekajte da se parket osuši, a zatim ga prebrišite polusuvim džogerom, a onda ponovite postupak sa uljem.

Komentari (1)

ceca po

01.09.2017 10:28

Saveti su vam glupi. Prebrisite vlaznom krpom. Pa to zna i moja baba. A tek ono za parket. Čista nebuloza. Pravi lek je dobar majstor koji će za sobom sve oprati i ostaviti čisto. Znam, mnogi će reći da su majstori skupi. Pa ako se kreci jednom u dve tri godine može da se izdvoji toliko. Ja sam izdvojila , sve bilo gotovo za dva dana i glava me ne boli.