Ćamil  Duraković
Đorđe Kojadinović
Ćamil  Duraković

Đorđe Kojadinović

Ćamil Duraković, Foto: Đorđe Kojadinović

Duraković je gostujući na regionalnoj N1TV rekao da referendum nisu pkrenuli građani, već Dodik i njegova politika.

"To ljudima stvara tenzije. Ako ste Srbin i niste za referendum onda ste izdajnik. Ako ste Bošnjak, a jeste za referendum - bićete izdajnik", smatra Duraković i ističe da će "1,2 miliona koliko će se potrošiti na refrerendum, Dodik je obećao budžetu Srebrenice prošle godine na Investicijsko-razvojnoj konferenciji".

Duraković je govoreći o politici u regionu optužio šefa srpske diplomatije Ivicu Dačića i ministra Aleksandra Vulina da, kako je rekao, od 11. jula sprovode kampanju napada na sve.

"Od Hrvatske pa na dalje, a sebe nikada nisu uzeli u obzir. To se sve dešava 21 godinu nakon rata, i oni misle da je sve zaboravljeno, da ne znamo ko su Draža Mihajlović, Slobodan Milošević, Radovan Karadžić", reka je Duraković.

Durakovićje ponovio da neće formirati komisiju za sprovođenje referenduma u Srebrenici, ne zato što to traži Dodik, kojije zapretio da će oni koji to ne učine biti krivično gonjeni, već zbog toga jer ne želi da krši Ustav BiH.

"Ne znam čemu senzacija", kaže Duraković, dodavši da ne želi da krši Ustav BiH. "Ništa što je odluka tog suda - ja ne želim da kršim. Od toga je napravljeno kao da ja ne poštujem nešto, ali Ustavni sud je puno veća pravna norma od entiteta".

Duraković smatra da je referendum u RS o Danu Republike Srpske politička inicijativa, odluka NSRS - koja je jednonacionalno usvojila inicijativu o Danu RS.