Paradajz
profimedia
Paradajz

profimedia

Paradajz, Foto: profimedia

Paradajz je pravi šampion kada je u pitanju gubitak viška kilograma. Glavni adut paradajza je - likopen. Crveni pigment koji se nalazi u paradajzu smanjuje masti u organizmu. Likopen je takođe odgovoran za osećaj sitosti, a kao rezultat toga, dovodi do osećaja zadovoljstva.

Naučnici sa univerziteta Redinga su uradili malo istraživanje. Da bi dokazali da paradajz utiče na gubitak kilograma oni su u istraživanje uključili sedamnaest žena srednje građe, starosti od 18 do 35 godina. Volonterima su ponuđeni sendviči sa šargarepom, paradajzom ili krem sirom. Najveći broj žena izabralo je sendvič sa paradajzom.

I još nekoliko prednosti u korist crvene ishrane - paradajz značajno smanjuje rizik od raka i kardiovaskularnih bolesti, štiti kožu od štetnih sunčevih zraka i ubrzava zarastanje rana.

Komentari (1)

Kvazimodo Sorabius

24.07.2017 08:53

Do pre cetrdesetak godina se paradajz kad pocrveni - bacao. I tada nije bilo ovoliko tumora digestivnog trakta... Nijedna zivotinja, divlja ni domaca, ne jede paradajz, nijedan crv! Gladna svinja pojede svoje prasice, umrece od gladi a paradajz nece jesti. Nesto je bolja situacija sa termicki obradjenim...