Papa u SAD
Tanjug/AP
Papa u SAD
Papa u SAD, Foto: Tanjug/AP

 

"Mostove je potrebno graditi. Korak po korak, dok ne stegnete ruku onome ko je sa druge strane. Mostovi traju i pomažu miru. Zidovi ne, oni samo deluje da nas brane a u stvari nas razdvajaju," rekao je papa Franja milanskom dnevniku.

Sastanak pape Franje i patrijarha Kirila biće prvi sastanak jednog pape i ruskog patrijarha u istoriji.
Poglavari dve najveće hrišćanske crkve razgovaraće o progonu hrišćana na Bliskom istoku i u svetu i potpisati zajedničku deklaraciju, najavljeno je iz Vatikana i Moskve.

Sastanak pape Franje i patrijarha Kirila održaće se na aerodromu u Havani a planiran je već duže vreme.
Prvi susret poglavara katoličke i pravoslavne crkve posle šizme 1054 godine doživljava kao prvi veliki korak u prevazilaženju gotovo hiljadugodišnjeg rascepa.

Odnosi dve crvke bili su hladni stotinama godine upravo zbog nasleđa velikog raskola odnosno medjusbnih optužbi i uzjamne ekskomunikacije koji su usledili.
Papa Franja je od dolaska na čelo katoličke crkve kao prioritet postavio poboljšanje odnosa izmedju katolika i drugih hrišćanskih religija, uključujući protestante.

PAPA: RAZLJUTIO SAM MERKELOVU KOMENTAROM O EVROPI

Papa Franja otkrio je danas da ga je nemačka kancelarka Angela Merkel nazvala telefonom u ljutnji nakon što je uporedio Evropu sa "jalovom ženom".

Poglavar Rimokatoličke crkve je u Evropskom parlamentu u novembru 2014. godine oštro kritikovao "unezverenu" Evropu, za koju je rekao da je "sada baka i nije više plodna i živahna", prenela je agencija AFP.
Papa je u intervjuu italijanskom listu "Korijere dela Sera" rekao da je nakon toga primio ljutiti telefonski poziv od Merkelove.

"Bila je pomalo ljuta jer sam uporedio Evropu sa jalovom ženom, nesposobnom da rađa decu", rekao je Franja i dodao: "Ona me je pitala da li stvarno mislim da Evropa više ne može da pravi decu."
"Rekao sam joj da može, i to mnogo dece, zato što Evropa ima snažno i duboko korenje", naveo je papa, dodajući da je "u najmračnijim trenucima ona uvek pokazivala da ima neočekivane resurse".
On je u intervjuu takodje rekao kako veruje da Rusija može značajno da doprinese svetskom miru.

Tagovi

Komentari (1)

Srbija

08.02.2016 20:46

B R A V O C A R E !!!!!!!! Da je više takvih ljudi