Papa u SAD
Tanjug/AP
Papa Franja
Papa Franja u mladosti bio pravi vragolan, Foto: Profimedia.rs

Papa o kom zna ceo svet po poniznosti je u mladosti bio pravi "vragolan". Dvojica njegovih drugara, sa kojima je bio nerazdvojan ranih 50-ih kažu da je papa Franja, tada Horhe Mario Bergoljo redovno išao na žurke, oblačio se kao žena, i da mu je srce slomila jedna mlada brineta.

Oskar i Alberto su zajedno sa Horheom bili "ludi trio". O svom drugaru iz tinejdžerskih dana kažu da je mnogo voleo da pleše.

"Svi smo bili samo obični tinejdžeri koji su hteli da zavode devojke i da se zezaju. Horhe, iako uvek nekako povučen i rezervisan, nije kaskao za nama", kažu papini drugari.

"Ukoliko bi prošla neka lepa za koju je Horhe smatrao da je lepa, on bi to i rekao. Doduše, nikad nije dobacivao kao mi", seća se Oskar.

Obojica, pak, tvrde da se još u "tim" danima videlo da će Horhe jednog dana postati sveštenik, ali to ga nije sprečilo da "proživi mladost" u Buenos Ajresu.

"Horhe je bio deo tima. Uvek je radio sve sa nama i baš smo se dobro provodili. Želeli smo da upoznamo svet, devojke, sve", kažu vremešne čikice.

Otkrivaju i da je Horhe "voleo" kao mlad. Zaljubio se u devojku koja se zvala Toneča. Ova sedamnaestogodišnjakinja zaludela mu je srce tokom jedne igranke.

"Bila je lepa, tamne puti i smeđe kose. Nije prestajao da priča o njoj. Na prvi sastanak odveo ju je u bioskop", seća se Alberto dodajući da su nekoliko puta Toneča i Horhe izašli ali da je onda sve "puklo". Nekoliko meseci nakon toga Horhe se odlučio za "crkveni život".

Oskar kaže da su njihove žurke bile nezaboravne.

"Kućne žurke su bile pravi hit. Jednom smo ušli u sobu moje sestre i obukli njenu odeću. Ja sam uzeo neki ogrtač i bio sam Zoro, dok su se Alberto i Horhe prerušili u žene. Čak su se i našminkali", priseća se Oskar.

Vikendom su, tvrde, obilazili džez i tango klubove koji su bili puni prelepih devojaka. Satima su se spremali za izlazak i delili parfem.

Kažu da je papa, iako povučen, uvek imao oko za žene, i da ga strast da "ošmeka damu" nije napustila čak i kada se zavetovao na celibat.

Iako je njihov prijatelj sada papa, na njih nije zaboravio.

"Kada je čuo da dolazim turistički u Rim, zvao me je i rekao da će se naljutiti ako se ne vidimo", ističe Oskar a Alberto dodaje da ne prođe Božić ili Nova godina da ih papa ne pozove da im čestita.

 

 

Komentari (2)

трт

09.10.2015 19:51

Не зовемо га ми срби џабе "папа Фрања# уместо Франциско. Франциско му је, иначе, крштено име али комшије ми превеле а ми једва дочекали.

Miliana

09.10.2015 21:39

Normalan bio I nirmalan i danas.