Tihomir Orešković
Profimedia
Tihomir Orešković

Profimedia

Tihomir Orešković, Foto: Profimedia

Orešković je u svom obraćanju ustvrdio da je pravi razlog za rušenje njegovog kabineta to što je zbog zaštite nacionalnih interesa počeo raditi na rešenju spora Ina-MOL kroz nastavak arbitraže i početak novih pregovora, što nekima nije odgovaralo.

"Svi smo došli s namerom da popravimo ekonomsku situaciju. Zbog loše komunikacije i slučaja (Tomislava) Karamarka nismo mogli funkcionisati. Kao premer sam upoznao i dobre i loše stvari, kao zemlja imamo velik potencijal. Nisam tu došao da se bavim politikom nego da pomognem i tu sam dok se ne izabere nova vlada da ispunim cilj", rekao je Orešković novinarima.

Na pitanje da li je očekivao izglasavanje nepoverenja, Orešković je uzvratio pitanjem:

"Ko bi to mogao očekivati"?

Nadao se, kaže, da će imati odršku Karamarka, ali s Petrovim, dodao je, dobro je saradjivao.

"Domoljub sam, volim izazove, ovo je bio ogroman izazov i iskustvo. Zahvaljujem svim gradjanima koji su mi dali podršku. Ja sam malo tužan jer mislim da smo mogli puno više napraviti, ovaj tim je imao velik potencijal. Kao čovek koji je došao iz privrednog sektora puno je političkih spinova, ali uveren sam da će Hrvatska imati dobru privrednu godinu. I dalje ćemo raditi i tu sam dok bude trebalo ispuniti ovu funkciju kao tehnički premijer", rekao je.

Petrov: Mogu da sanjaju prekomponovanje vlade

Potpredsednik Vlade Hrvatske, koja je danas praktično u tehničkom mandatu, i lider Mosta Boža Petrov poručio je šefu HDZ-a Tomislavu Karamarku da može "samo da sanja" o prekomponovanju vlade, te da je narednji korak - izbori.

Petrov je novinarima nakon izglasavanja nepoverenja premijeru Tihomiru Oreškoviću rekao da smatra da ovoj vladi nije data istinska prilika.

Uveren je da će novi izbori biti održani na jesen jer, kako je rekao, takva je praksa u svim demokratski razvijenim državama.

Izbori se, kazao je, ne sprovode tokom leta.

Petrov je ukazao javnosti da se danas pokazalo ko u Hrvatskoj sa kim odlučuje. To su, rekao je, HDZ i SDP.

"Te dve stranke su donele dve ključne odluke u Saboru i ja im na tome čestitam", rekao je. A reč je, objasnio je, o izboru sudija Ustavnog suda i danas o opozivu Oreškovića.

"Kao čovek koji je došao iz privatnoga sektora, kad gledamo rezultate, Hrvatska će imati dobru godinu… Mislim da smo mogli s mojim timom puno učiniti, ali tako je kako je", rekao je Orešković.

Otkrivajući svoje naredne korake, Orešković je rekao da će naredni vikend za njega biti porodičan, ali i da još ima obaveze koje mora da završi.

"Nije tajna da se moji stavovi oko Ine, LNG-a i energetskog sektora bitno razlikuju od stavova nekih članova vlade i da sam ih čvrsto branio jer sam duboko svestan važnosti koju Ina i energetski sektor imaju za našu ekonomiju i borio sam se se da zaštitim naše vitalne interese", rekao je Orešković.

Upitan kako se oseća, Orešković je rekao da je "malo tužan" i da nije očekivao takav rasplet.

Petrov: Mogu da sanjaju prekomponovanje vlade

Potpredsednik Vlade Hrvatske, koja je danas praktično u tehničkom mandatu, i lider Mosta Boža Petrov poručio je šefu HDZ-a Tomislavu Karamarku da može "samo da sanja" o prekomponovanju vlade, te da je narednji korak - izbori.

Petrov je novinarima nakon izglasavanja nepoverenja premijeru Tihomiru Oreškoviću rekao da smatra da ovoj vladi nije data istinska prilika. Uveren je da će novi izbori biti održani na jesen jer, kako je rekao, takva je praksa u svim demokratski razvijenim državama. Izbori se, kazao je, ne sprovode tokom leta.

Petrov je ukazao javnosti da se danas pokazalo ko u Hrvatski sa kim odlučuje. To su, rekao je, HDZ i SDP.

>

"Te dve stranke su donele dve ključne odluke u Sabori i ja im na tome čestitam", rekao je. A reč je, objasnio je, o izboru sudija Ustavnog suda i danas o opozivu Oreškovića.

Zahtev za opoziv premijera podneo je deo poslanika Domoljubne koalicije koju predvodi Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) koja je Oreškovića i dovela na mesto premijera.

Kao ključni razlog za njegovo rušenje, u HDZ su naveli da se Orešković okrenuo protiv stranke koja ga je dovela za predsednika vlade, ali i navodnom zloupotrebom obaveštajnog aparata.

Orešković je u Saboru odbacio sve optužbe i ocenio da su lažne i neosnovane.

Za opoziv premijera glasalo je 125 poslanika, dva su bila uzdržana, a 15 protiv.

Predsednica Hrvatske sazvala konsultacije

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović počeće u petak konsultacije s parlamentarnim strankama, pošto je Sabor danas izglasao nepoverenje premijeru Tihomiru Oreškovića, čime je pala i Vlada.

Kabinet predsednice je najavlio da će konsultacije početi u petak u 9 časova.

Na predlog Hrvatske demokratske zajednice, Sabor je danas većinom glasova izglasao nepoverenje premijeru, samo šest meseci pošto ga je doveo na tu poziciju.

Padom Vlade počinje da teče rok od 30 dana u kojem parlamentarne stranke mogu da formiraju novu većinu u Saboru od 76 poslanika i imenuju novog mandatara. Ukoliko do toga ne dođe, predsednica države raspisuje prevremene izbore.

 

Komentari (1)

Zoran - Tico - Tico

16.06.2016 19:36

Nećete imati dobru vladu godinama. Nećete jer nema političke volje da je imate. Bićete kao razbijeno stado jer, izgleda, vaše vođe ni pameti nemaju!