Majka i ćerka
Profimedia
Majka i ćerka

Profimedia

Majka i ćerka, Foto: Profimedia

Iako se oduvek znalo da je inteligencija nasledna, smatralo se da svoj udeo u tome imaju oba roditelja. Ipak, sada se čini da nije tako, odnosno da su mame presudni faktor.

Više studija pokazalo je da se geni inteligencije prenose putem X hromozoma, a žene ih nose po dva, tako da deca imaju dve šanse da naslede pamet od majki.

Intervjuisanje više od 12.500 ljudi od 14 do 22 godine sprovedeno od 1994. pokazalo je da je najbolji predznak inteligencije upravo IQ majke.

I dok se očevi bune kako su i oni zaslužni za intelekt svog deteta s obzirom da i oni nose X hromozom, nije baš tako - istraživanje kaže da svi mi imamo "uslovljene gene" koji se ponašaju različito zavisno od toga da li dolaze od mame ili tate. Ipak, neki od tih gena, poput onih koji nose inteligenciju, očigledno funkcionišu samo ako dolaze od majke. Ako se isti taj gen nasledi od oca, on će biti deaktiviran.

Naravno, uloga očeva u razvoju inteligencije deteta nije zanemarljiva jer celi niz drugih faktora, poput intuicije i emocija, koje deca mogu naslediti od očeva, takođe utiču na razvoj inteligencije, piše "Gardijan".