Cigle
Profimedia
Cigle

Profimedia

Ilustracija, Foto: Profimedia

Žarište ovog zemljotresa locirano je na dubini od 14 kilometara, a epicentar je bio sedam kilometara od Plava.

- Ovaj zemljotres je mogao izazvati izvesne materijalne štete u epicentralnom području - saopšteno je iz seizmološkog zavoda.

Nakon prvobitnog potresa, usledio je deset minuta kasnije i novi zemljotres na istoj lokaciji jačine 3.2 stepeni po Rihterovoj skali.

Širom gradova građani su u panici istrčavali na ulice, a portal CDM javlja da su sa krovova u Plavu padale cigle, rušili se dimnjaci, a u Gusinju su popucali i zidovi na kućama.

Takođe, piše ovaj portal, u prodavnici u Bijelom Polju artikli popadali sa polica.

Iz lokalne Službe zaštite i spasavanja za portal RTCG je rečeno da su na starijim kućama popucale fasade i dimnjaci.
Oko 50 objekata oštećeno je u Plavu, a stanovnici te opštine ističu da ne pamte veći zemljotres.

Predsednik Opštine Plav Šahmanović Orhan je za TVCG izjavio da za desetak porodica traže alternativni smeštaj, jer njihovi domovi više nisu bezbedni.

Iz MUP-a je saopšteno da predstavnici Direktorata za vanredne situacije i Uprave policije deluju na terenu u više opština na severu zemlje da bi zajedno sa predstavnicima lokalnih samouprava prikupili informacije o eventualnoj šteti koju je prouzrokovao zemljotres.

"Za sada nema informacija o tome da je zemljotres prouzrokovao ljudske gubitke", saopšteno je iz MUP-a.
Crnogorski premijer Duško Marković je poručio da će vlada pomoći ugroženim građanima.

"Vlada i ja kao predsednik, bićemo uz građane Plava, Gusinja, Andrijevice i Berana, i pomoći u saniranju posledica zemljotresa koji je teže pogodio ove opštine", istakao je on.

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju registrovao je zemljotres u 11 sati i 46 minuta, sa epicentrom sedam kilometara severozapadno od Plava.

Načelnik Službe zaštite i spasavanja Mirza Medunjanin kazao je za portal RTCG da je Opštinski tim za vanredne situacije održao sastanak, navodeći da nema životno ugroženih građana.

"Najviše poziva smo dobili zbog pričinjene štete. Oštećeno je dosta fasada i krovova, pogotovo na starijim kućama".
Zemljotres je zabeležen na tromeđi Srbije, Crne Gore i Albanije, a osetio se i do Beograda, rečeno je Tanjugu u Seizmološkom zavodu.

Potres se osetio i u jugozapadnoj Srbiji.

Komentari (5)

Kolporter

04.01.2018 16:30

Pomozite im opet kao braći da nas bolje u lice pljunu i zabiju nož u leđa.

ŠOJKE

04.01.2018 17:28

@Kolporter - Ma koga? 9 godina su mi svakog meseca nasilno skidali sa l.d. Kada odem u CG NE DOBIJEM NI ČAŠU VODE. NAJGORA STVAR JE ŠTO NAS TOLIKO MRZE DA MI SE DIŽE KOSA NA GLAVI!

Snezana

05.01.2018 01:33

@Kolporter - Niste nam nimalo bitni da bi vas mrzeli, mi pravi crnogorci vas uopste ne dozivljavamo. Tripujete bitnost a niste nam ni na kraj pameti. A mi vam toliko nismo bitni, da nam se stalno mesate u politiku i sistem, financirate i organizujete drzavne udare..ma aloooooo nije vam ovo 1918-a. To sto si davao za zmemljotres, ili sto ti je tatko pricao, to smo vam u porezima, kradji nacionalnog blaga, itd. I te kako platili i preplatili......kraj...srecan vam put, nas ostavite na miru.

zoran

05.01.2018 08:37

@Kolporter - Odgovor za Snežanu, mogla si bar svoje ime da prilagodiš svojim zlim mislima!

Jo

04.01.2018 18:31

Ja nemam pojma o cemu vi ljudi pricate i pisete i zasto imate potrebu da sirite dezinformacije....nista se nije ni osetilo cak i tu gde kazete da je epicentar......jedan dimljak se nakrivio ali i to verovatno nije od “zemljotresa” vec od ranije....tako da manite se gluposti....cemu to.....