Dodik
Petar Marković
Dodik

Petar Marković

Dodik, Foto: Petar Marković

Zato je i javno rekao da podržava kandidata SNS-a na predstojećim predsedničkim izborima, a na pitanje šta će se dogoditi ako trijumfuje kandidat opozicije, u intervjuu za „Alo!” kaže:

- Pa šta ako ne pobedi kandidat SNS-a? Imam pravo na stav. Kad god govorimo o tome, meni je bitno da se kaže sledeće - da ja smatram da nemam potrebu, niti želju, niti pravo da se mešam u to. Koga god da izabere Srbija, on je legitiman predsednik. Republici Srpskoj je potrebna jaka i stabilna Srbija, a sa Vučićem i Nikolićem sam imao najbolju saradnju i logično je da ću njih da podržim. Znam i mnogo ljude iz opozicije koji su isto tako dobri ljudi, ali govorim kao predsednik RS - pustite politička trvenja, dajte nam Srbiju koja je stabilna.

Uvek uz Hofera

- Podržali ste i Hofera na nedavnim izborima u Austriji?

- Ja bih ga i ponovo podržao ako odluči da se kandiduje. Radi se o ljudima s kojima ja sarađujem i koji imaju razumevanje za Srbe. To što se ne sviđa nekim političaima, šta ja da radim. Njegova partija ima 25 ili 27 odsto u austrijskom parlamentu i legitimni su. Ako je on ono sve što pričaju pojedinci, zašto ga ne zabrane?

- Radovan Karadžić je u jednom intervjuu naveo „da je za Srebrenicu kriv izdajnik srpskog naroda, koji je najviše oštetio srpske interese“. Kako vi gledate na to?

- Slažem se da bi naša pozicija bila mnogo bolja da nije bilo Srebrenice, koju su mnogi koristili kao izgovor da krše međunarodno pravo. Ima dosta neistina i podmetanja u vezi sa Srebrenicom i najbolje bi bilo da se napravi međunarodna komisija, koja će tačno utvrditi ko je bio vojna, a ko civilna žrtva, i ja bih takav izveštaj prvi podržao.

- Kako gledate na „čokoladnu aferu” i izvinjavanje hrvatske predsednice Kolinde zato što je deci podelila hrvatske čokoladice?

- To je prosto neverovatno. Šta treba, da u RS i Srbiji uvedemo neku vrstu reciprociteta i da se izbace sve firme i proizvodi iz Hrvatske? Pa to je neprihvatljivo! Čokolada je čokolada, i kada je jedem, ne gledam da li je iz RS, Srbije ili Hrvatske. S druge strane, u Hrvatskoj nemate nijednu prodavnicu sa srpskim proizvodima, a da ne pričamo o odmaralištima i našoj imovini na Jadranu kojom nam ne daju da raspolažemo.

Bakir Izetbegović

Oliver Bunić

Bakir Izetbegović, Foto: Oliver Bunić

- I Bakir Izetbegović je osudio ekstremizam u Hrvatskoj. Da li vas to čudi?

- Bakir je to uradio iz svojih pobuda, ali činjenica je da taj ekstremizam postaje sve nepodnošljiviji u pogledu preostalih Srba u Hrvatskoj, koji bi trebalo da „pognu glave i ostanu prestrašeni”. Izetbegović je to izjavio nakon poruka iz Hrvatske da BiH preti radikalni islamizam, što je i istina, jer je samo tokom rata iz Hrvatske u BiH prešlo oko 4.500 mudžahedina i mnogi su tu ostali da žive. Sada, oni koji su otišli da ratuju za Islamsku državu vraćaju se nazad, ne preko Srbije, nego preko drugih država.

- Dosta se pričalo o „kolonizaciji BiH od Arapa”. Ima li tu istine?

- Da sada uđete u Sarajevo, mislili biste da je arapski grad. Pričao sam o tome pre nekoliko godina, ali su me federalni mediji ismejali, a sada se domaći muslimani bune zbog velikog broja Arapa.

- Kako idu pripreme za proslavu 9. januara?

- Idu odlično. Prošle godine je bila impozantna proslava, ove će biti još bolja. Pa neće valjda nama Bakir određivati šta ćemo slaviti. Oni nek slave šta hoće, a mi ćemo šta mi hoćemo.

- Poznati ste i po tome da se ne plašite da zapevate na bini. Hoće li tako biti i 9. januara?

- Znate šta kažu - ko peva, zlo ne misli.

- Izetbegović vas je jednom uporedio sa „Bosancem iz vica koji vozi suprotnom stranom autoputa i čudi se što svi voze u pogrešnom pravcu”. Vaš odgovor na to?

- Ima jedan snimak kada šutiramo trojke, ja pogodim, on nije ni dobacio do koša, tako da on nikada ne dobaci. Zaista ne znam ko vozi u suprotnom pravcu, Bakir ili ja, videćemo.

S Vučićem nerešeno u basketu

- Ranije ste se bavili košarkom, kao i premijer Vučić. Kakav bi bio skor u basketu jedan na jedan?

- Došli bismo do 20:20 i onda bismo stali.

Komentari (9)

Sale

09.12.2016 08:09

Ovaj Dodik je teska konjina kao i oni koje podrzava.

EKI

09.12.2016 10:27

@Sale - OVAJ BUZDOVAN PLIVA UZ SVAKU VLAST U SRBJI DO JUCE SE LIZAO SA TADICEM A PROTIV VUCICA I TOME RADIKALA SVE NAJ GORE NE ZIVIM TAMO ALI JE DOSADIJO PO TV PRICAJUCI GLUPOSTI ISLIO DAJE NJEGOVA RS. I SVI KOJI NEMISLE KAO ON SU IZDAJNICI KAO I OVAJ NAS VELIKI VODJA KOJI JE GORI OD ZUTIH I SLOBINIH ZAJEDNO.

mosa parezanin

09.12.2016 10:48

@Sale - Nikad nije niti ce nas predsednik oprostiti pobacaju i beni zato zasto je ga je prozivao g.Vucic za Vilu u Beogradu vrijednu 1,6 miliona eura na tv u Upitniku za vrijeme vladavine predsednika Tadica.

Glas razuma iz R.Srpske

09.12.2016 08:31

Volio bih znati zašto dajete medijski prostor ovom uništitelju srpskog naroda? Valjda mi u R.Srpskoj znamo koliki je on lopov i manipulator bolje od onih koji ne žive u R.Srpskoj. On nas je uništio više nego što je Alija Izetbegović tokom devedesetih. Volio bih da nisam u pravu, ali nažalost jesam. Mnogi ćete to shvatiti nekada, samo se bojim da će biti veoma kasno.

Nikola zr

09.12.2016 10:14

Mislim da je prilično neumesno da se On meša u unutrašnja pitanja druge države.Sedi disi nizadisi nisi.

Teodora

09.12.2016 10:17

Ništa, naravno, pokušaćeš ti da se prišljamčiš već onome ko bude pobedio, kao svaki put do sada. Samo ta buduća vlast u Srbiji trebalo bi tebe lično, ne Srbe u RS, odmah da izbriše iz brojnog stanja, kao sirovu, primitivnu profitersku, prevrtljivu šlihtaru bez časti i obraza.

deda Pera

09.12.2016 13:39

Ko pita ovog bogatog kucevlasnika na Dedinju koga ce on da podrzi? neka se otkaci od Srbije, nadam se a da ga ni Vucic vise ne gotivi. Sinoc slusala Dusana Janjica na BN mnogo vaznih informacija smo culi. Srbijanci gledajte svoja posla a Dodik da se smiri zbog svog naroda a nas neka ostavi na miru.

Velizar

09.12.2016 21:31

Od atentata na Vucica nije bilo Mileta Ronhilla u Srbiji ,i evo opet se pojavio

Mirko

09.12.2016 21:32

Covek koji je prijatelj sa Cecom ,Dacicem i Palmom moze samo da bude kriminalac