Kosa žena frizura
Profimedia
Kosa žena frizura

Profimedia

Kosa, Foto: Profimedia

Naučnici upozoravaju kako treba izbegavati korišćenje limuna. Brojne žene koriste sok ovog voća kako bi posvietlile vrhove kose, ali i hiperpigmentacijske pegice koje se javljaju po rukama i licu. Nekada korišćenje limuna ide i toliko daleko da se koristi kao deo hemijskog pilinga, a sve to narušava kvalitet kože i njeno zdravlje.

Limunov sok ima nizak pH, a njegovo preterano korišćenje iritira kožu koja postaje sve crvenija te dovodi do ozbiljnog problema zvanog fitofotodermatitis. On se manifestuje uz bolno crvenilo i pojavu plikova, uz stalni svrbež i osećaj peckanja na iritiranim delovima kože.

Limun u sebi sadrži osetljive sastojke koje reaguju pri izloženosti suncu, čineći kožu izuzetno osetljivom na UV zračenja.

Limun

Shutterstock

Limun, Foto: Shutterstock

To ujedno dovodi do hiperpigmentacije, što je ironično s obzirom na to da se limun koristi kako bi izbliedio hiperpigmentacijske mrlje. Na žalost, ovo nisu jedine loše strane limuna, a poslednja je vezana uz kosu.

Često se limun pomeša s vodom kako bi se dobio prirodan efekt posvetljivanja kose i pramenova, ali to nikako nemojte raditi.

Naime, limun slabi kosu te ona lakše puca i postaje beživotna. Stoga za borbu protiv hiperpigmentacije i za najbolje pramenove ipak nemojte koristiti proizvode na bazi limuna iz kućne radinosti, nego radije uložite novac u kvalitetne preparate koji će vam kožu i kosu učiniti zdravom.

Kosa žena frizura

Profimedia

Kosa, Foto: Profimedia