Ada Ciganlija
Printscreen
Ada Ciganlija

Printscreen

Ada Ciganlija, Foto: Printscreen

Međutim, jedan bračni par odlučio je da celokupnu podvodnu atmosferu Ade zabeleži kamerom i tako napravi snimak koji prikazuje njen izgled tokom svih godišnjih doba i vremenskih prilika.

Naime, instruktori plivanja Ivana Orlović Kranjc i njen suprug Janez ronili su Beogradskim morem oko tri godine, napravili brojne foto i video zapise rečnog života, a potom sve to upakovali u kratak film o najvećem otvorenom kupalištu u Srbiji.

- Snimak "Podvodni svet Ade Ciganlije" je autentičan prikaz ovog dela reke. Želja nam je bila da demistifikujemo ustaljenu priču o Adi i uvrežena mišljenja kako onde žive nekakve meduze i čudovišta. Ništa nije fingirano i trudili smo se da snimimo što više različitih vrsta ribe - smuđ, soma, štuku, ali i druge vrste koje ovde obitavaju - kaže Janez Kranjc.

Film počinje snimkom Ade iz ptičije perspektive, a potom se fokusira na kadrove ispod nivoa vode, dočaravajući promene koje jezero poprima menjanjem godišnjih doba.

- Svaki period u toku godine bio je specifičan na svoj način. Zimi jeste hladno, ali supruga i ja smo imali dobru opremu i uspeli smo da zabeležimo lepe kadrove pod vodom. Tada je sve u hibernaciji, a voda je dosta čista i providna, vidi se na sedam-osam metara dubine, te je za nas pravo uživanje roniti u zimskom dobu. Ipak, podvlačenje pod led ipak bih preporučio samo onim iskusnijim roniocima - dodaje on.

Stručni konsultant u ovom poduhvatu bio im je hidrobiolog Aleksandar Hegediš, koji već godinama proučava situaciju na rečnom jezeru.

- On nas je uputio u raznolikost vrsta koje žive u savskoj vodi, a poznavanje živog sveta je bilo od ključnog značaja pri snimanju. Tako smo, recimo, pratili kad se koja riba mresti i onda se uputili da je snimimo, jer znamo da tada čuva gnezdo i da nam neće pobeći - ističe Kranjc.