Bolest
Profimedia.rs
Bolest

Profimedia.rs

Kašalj je pokazatelj da bolujete od raka grla, Foto: Profimedia.rs

Od velikog je značaja prepoznati prve znake da bolujete od raka, a ovo su neki od njih:

1. Svrab kože

Telo prepoznaje rak kao strane bakterije i imunološki sistem se bori uz pomoć belih krvnih zrnaca. To dovodi do povećanja protoka krvi u područjima gde ćelije raka napreduju, što uzrokuje svrab kože, crvenilo, stezanje i promenu boje.

2. Promene u mokrenju

Bilo kakve promene u mokrenju, kao što su prisutnost krvi, jači mirisa i drugačija boja urina može biti upozorenje.

3. Promene u glasu

Rak grkljana može da utiče na visinu i ton vašeg glasa. Ukoliko primetite bilo kakve promene u svom glasu, to može biti znak da tumor raste u vašem telu.

4. Rane koje ne zarastaju

U slučaju da vašoj rani treba više vremena da se izleči, to može biti znak raka. Objašnjenje za to je da se rak uzima kao prioritet od strane imunološkog sistema i odbrana se fokusira na rak, a ne na ranu.

5. Kašalj

Mnoge vrste raka mogu uzrokovati uporni kašalj, kao što je rak grla, pluća, pa čak i želuca. Proverite svoje zdravlje što pre u ovom slučaju. 

6. Krvarenje

Ako imate neobjašnjivo krvarenje nezavisno od menstrualnom ciklusu, obavezno kod ginekologa! 

Svako krvarenje iz materice, bradavice ili drugih organa je znak da treba da odete kod lekara.

7. Kvrge u ustima ili na jeziku

Bele boje kvrga na desnima, grlu ili unutar usta mogu biti znak raka.

8. Zadebljanje ispod kože

Dobar način da se vidi ako imate bilo kakve promene jeste da dotaknete površinu i potražite nešto neobično. Ispipajte delove tela kao što su prsa, pazuh, stomak, koža, grlo i testisi. To je vrlo važno jer omogućava otkrivanje bilo kakve promene pre nego što se razvije u veće tumore.

9. Promene u stolici

Bilo koja vrsta promene koja traje više od dva dana, kao što je krv u stolici, može da bude znak raka debelog creva. Obratite pažnju na znakove kao što su zatvor, proliv, tamnije boje stolice, sluz, bol, ili svetlije boje stolice.

10. Gubitak apetita ili problemi s gutanjem

Ako probavni sistem u organizmu ne funkcioniše normalno, velika je verovatnoća da vas ni jedna bolest neće zaobići jer celi organizam  održavamo zdravim uz pomoć hrane koju svakodnevno unosimo.

Komentari (1)

živko

02.09.2017 07:42

Ja sam imao cancer debeloga creva. Istina . Moji su simptomi bili pod 1. i 8.Jedan ili dva meseca,pre nego je zvanično otkriven- dobio sam takav svrab ili ultikariju od trbuha do kolena(amabaš sve) uz nedoživljeni svrab, da sam pomišljao na sve.Nikakve kreme nisu pomogle. 3 nedelje i na kraju mi prođe . Ali su mi farmaceuti preporučavali - odmah kod lekara.