Rak pluća
Shutterstock
Rak pluća

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Obratite pažnju na ove simptome, koji ukazuju na postojanje kancera.

Ukoliko neke od njih primećujete kod sebe, odmah se obratite lekaru!

1. Otežano disanje ili nedostatak vazduha

Jedan od prvih znakova raka na plućima je nemogućnost udaha.

2. Hronični kašalj ili bol u grudima

Nekoliko vrsti raka, uključujući i leukemiju i rak pluća, izaziva simptome kao što su kašalj ili bronhitis. Neki oboleli od raka pluća kazali su da su u početku osećali bol u grudima koja se protezala prema ramenu ili je išla ka dole u ruku.

3. Česte groznice ili infekcije

To mogu da bud znakovi leukemije - raka krvnih zrnaca koji počinje u koštanoj srži. Leukemija uzrokuje abnormalnu proizvodnju belih krvnih zrnaca što potkopava sposobnost tela da se bori protiv infekcija.

Pročitajte još:

4. Poteškoće s gutanjem

Problemi s gutanjem najčešće su povezani s rakom jednjaka ili rakom grla. Takođe, ponekad mogu da budu jedni od prvih pokazatelja raka pluća.

5. Natečeni limfni čvorovi ili kvržice na vratu, ispod pazuha ili u preponama

Povećani limfni čvorovi upućuju na promene u limfnom sastavu, što može da bude znak da se u telu pojavio rak.

6. Preterano pojavljivanje modrica ili krvarenje koje ne prestaje

Ovi simptomi obično sugerišu kako se nešto nenormalno događa s trombocitima i crvenim krvnim zrncima - što može da bude znak leukemije.

7. Slabost i umor

Pojava stalnog umora i slabosti je simptom mnogih vrsti raka pa to treba gledati u kombinaciji s drugim simptomima. Ako se stalno osećate iscrpljeno, bez logičnog objašnjenja i bez obzira što dosta spavate, svakako posetite lekara.

8. Nadutost

Žene s dijagnozom raka jajnika većinom su rekle kako su patile od neobjašnjive nadutosti koja je dolazila prilično naglo i trajala dugo. Potom bi nestala i opet se pojavila.

9. Osećaj sitosti i gubitak apetita

I ovo može da bude jedan od simptoma raka jajnika. Žene koje su ga imale su pričale kako nisu mogle da jedu čak i kada su duži period bile bez hrane.

10. Bolovi u stomaku

Bol i grčevi u abdomenu mogu da se povežu s nadutosti koja često signalizira da se radi o raku jajnika. Leukemija, takođe, zna da uzrokuje bol u stomaku - zbog proširene slezine.

11. Rektalno krvarenje ili krv u stolici

To je uobičajen simptom raka debelog creva. Ako vidite krv tokom obavljanja velike nužde, što pre posetite lekara.

12. Neobjašnjivo mršavljenje

Gubitak težine je rani znak raka debelog creva i drugih vrsti raka probavnog sistema. To može da znači i da se rak već proširio na jetru što utiče na apetit i nesposobnost tela da se pravilno rešava toksina.

13. Grčevi u želucu ili česti bolovi u stomaku

Mogu ukazivati na rak debelog creva.

14. Crvene, bolne i natečene grudi

Ovi simptomi mogu da ukažu ​​na upalni rak dojke. Obratite se lekaru ako vidite bilo kakve neobjašnjive promene na dojkama!

15. Promena izgleda bradavice

Jednu od najčešćih promena koje žene primete pre dijagnoze raka dojke su promene izgleda bradavice. Znaju da postanu spljoštene, uvučene ili okrenute na jednu stranu.

16. Neobično teške i bolne menstruacije ili krvarenje između ciklusa

Mnoge žene patile su od toga pre nego im je dijagnostikovan rak endometrija ili rak maternice. Ako je i kod vas tako, bilo bi dobro da odete kod ginekoliga na vaginalni ultrazvuk.

17. Oticanje lica ili crvenilo

Neki bolesnici s dijagnozom raka pluća primetili su kako im je lice natečeno ili neobično crveno. Male ćelije tumora obično blokiraju vene u grudima i tako ometaju krv da slobodno cirkuliše glavom i licem.

18. Promene na koži koje ne nestaju

Može da se radi o različitim vrstama raka kože - melanomu, karcinomu bazalnih ćelija i karcinomu pločastih ćelija. Periodično proveravajte izgled kože po celom telu.

19. Promene na noktima

Neobjašnjive promene na noktima mogu da budu znak nekoliko tipova raka. Smeđe ili crne pruge, ili tačkica ispod nokta - ​​na rak kože. Pojava proširenog nokta koji se savija prema unutra ponekad je pokazatelj da se pojavio rak pluća dok bledi ili beli nokti mogu da ukazuju na rak jetre.

20. Bol u leđima ili nižoj desnoj strani leđa

Mnogi oboleli kazali su kako je ovo bio prvi znak raka jetre kod njih. Rak dojke se, takođe, često dijagnostikuje preko bolnih leđa - to se ponekad događa jer rak stvara pritisak ili se već proširio na kičmu ili rebra, piše theusualroutine.com.

Komentari (1)

Srbin

19.11.2016 18:52

Koje gluposti. Svaki covek ima makar jedan od ovih simptoma !!!