Vagina
promo
Vagina

promo

Vagina, Foto: promo

Nije svejedno šta jedete i pijete, jer u zavisnosti od toga vaša vagina može da bude manje podložna infekcijama. Neke namirnice joj prijaju, dok joj određene škode, piše 24.hr.

Ovo su neke od njih:

Običan jogurt

Osim što je bogat kalcijumom i proteinima, to je i probiotik, što znači da sadrži zdrave bakterije. One pomažu u održavaju pravilnog odnosa pH vrednosti u vagini.

Time se smanjuje rizik infekcije uzrokovane gljivicom Candida. U probiotičku hranu spadaju i kiseli kupus i kefir.

Sok od brusnice

Iako mnogi znaju da je sok od brusnice dobar za sprečavanje ili ublažavanje infekcija mokraćnih puteva, ne razmišljaju o tome da mnogi kupovni sokovi sadrže šećer što im smanjuje učinkovitost.

"Umjesto toga birajte koncentrisovani sok od brusnice, ako ste skloni takvim infekcijama - objašnjava dr Alisa Divek iz Njujorka.

Dodaje kako postoji određeni sastojak u koncentrisovanom soku brusnice koji mehur čini otpornijim na Ešerihiju Koli, bakteriju koja je povezana sa najčešćim tipom infekcije.

Voda

Dobra hidratacija pomaže jačanju energije i boljoj cirkulaciji, a to pomaže i vagini. Dr Divek  savjetuje ženama koje imaju problema sa suvom vaginom da dnevno popiju šest do osam čaša vode.

Čaj od đumbira

Đumbir je jednako učinkovit kao ibuprofen za ublažavanje bolnih grčeva povezanih sa menstruacijom.

Soja

"Proizvodi koji sadrže soju sadrže izoflavone koji oponašaju estrogen u telu", kaže dr Divek.

Neki stručnjaci smatraju da biljni estrogeni mogu imati sličan učinak kao i estrogen kojeg žene proizvode prirodno, što ublažava suvoću vagine uzrokovane hormonalnim promenama.

Slatkiši

Komad crne čokolade može da bude od koristi kada je ublažavanje PMS-a u pitanju. Ali, konzumiranje veće količine šećera ne deluje dobro na vaginu.

"Žene sklone gljivičnim infekcijama trebalo bi da smanje konzumiranje šećera i voća, jer to podstiče razmnožavanje gljivica u vagini jer im odgovara vlažno i slatko okruženje ", objašnjava dr Lena Natan.

Alkohol

Kao i šećer, i alkohol može da podstakne razmnožavanje gljivica, a može i da pogorša menstrualne grčeve. Po jedna čašica je u redu, ali ne treba preterivati, otkriva portal Health.com.

Pročitajte i:

Komentari (7)

Milo Goodstein

13.09.2017 01:40

Proteini su svakako neophodni te stoga preporucujem kad god je to moguce konzumirati 200 grama mesa.

aleks-au

13.09.2017 11:41

@Milo Goodstein - sa mo 200 grama lol . jadnik

pantelija

13.09.2017 07:22

Meso je najbolje ali obavezno bez koske.

acomurija

13.09.2017 11:16

@pantelija - Pantelija@, ovo "meso bez koske" - s koje strane, odozgo ili odozdo, prija vagini?

Aleks-au

13.09.2017 11:40

mislim banana ili krastavac je jako zdravo

Predrag

13.09.2017 12:00

Meso bez kostiju ili domaća kobasica je idealna hrana i to u što većim količinama.

Grudnjaci Anita

15.09.2017 13:37

Po meni je vrlo bitna stavka i donji veš sem ovog navedenog. Jako je važno da je donji veš od prirodnih materijala, kako grudnjaci tako i gaćice. Pamuk je poželjan materijal jer je prirodan i može se otkuvati, dok sintetički materijali pogoduju razvoju bakterija i gljivica "tamo dole". Dakle vrlo je vazan izvor donjeg veša kako bi se sprečile infekcije.