Aleksandar Vučić
Profimedia
Aleksandar Vučić

Profimedia

Aleksandar Vučić, Foto: Profimedia

Vučić je osvojio 2.012.788 glasova, čime je, prema rečima predsednika RIK-a, osvojio više od 50 odsto glasova i pobedio već u prvom krugu.

Prema izveštaju o konačnim rezultatima izbora, od ukupno 6. 724. 949 upisanih birača na izbore je izašlo 3. 655. 365.

Kandidat Saša Janković osvojio je 16,36 odsto glasova, Luka Maksimović 9,43, Vuk Jeremić 5,65, Vojislav Ssešelj 4,48.

Zatim slede Boško Obradović 2,29, Saša Radulović 1,41,Milan Stamatović sa 1,15, Nenad Ccanak 1,12, Aleksandar Popović 1,04, Miroslav Parović 0,32 odsto glasova.

RIK na večerašnjoj sednici, na kojoj je prisutno 26 od 28 članova, treba da usvoji izveštaj o konačnim rezultatima izbora za predsednika Republike.

Burna sednica

Za izveštaj RIK-a glasalo je 19 članova, devet je bilo protiv, a sednica je trajala više od četiri sata.

Pre usvajanja konačnog izveštaja o rezultatima izbora člasnovi RIK iz opozicionih stranaka su kritikovali atmosveru u kojoj je sproveden izborni peroces i nepravilnosti u njegovom sprovodjenju na Kosovu i Metohiji.

Predstavnik Dveri Marko Pušica je kazao da taj pokret neće glasati za konačne rezultate "zbog spornog legaliteta i legitimeta izbornog procesa".

"Za Dveri su ovi rezultati sporni jer je takav bio izborni ambijent , s osporavamo i legalitet i legitimitet izbora posebno kada je rec o glasanju na Kosovu i Metohiji gde je sprovedeno samo glasanje ne izbori", kazao je on. Dodao je i da je OEBS bio "gospodar izbornih radnji na tom prostoru".

Predstavnica Socijaldemokratska stranke Ivana Petrin kazala je da ne može da glasa za konačne rezultate izbora jer su oni održani "u atmosveri nesloboda i pitisaka".

"Ceo izborni proces obeležio je niz manjkvosti i nepravilnosti a izbori su bili sve samo ne fer slobodni i pošteni pa je dovedena u pitanje vladavina prava. Kako ce predsednik koji je izabran na ovakvim izborima izražavati državno jedinstvo", zapita je ona. Petrin je dodala da je stalni sastav RIK-a "nezakonit kao i da ništa nije ispoštovano od preporuka koje je OEBS predložio posle prošlogodisnjih parlamentarnih izbora".

Predstavik DJB Vojin Biljić je ocenio je da je RIK "organ Aleksandra Vučića i deo njjegove izborne kampanje" i odao priznanje predstavnicima vladajuće koalicije u tom telu, kako se izjasnio, "na uspešno obavljenom poslu".

Predstavnica SRS Željka Radeta je kazala da izbori na Kosovu i Metohiji nisu sprovedeni u skladu sa zakonom i ;odlukom Ustavnog suda ali da će predstavnici stranke glasati za konačne rezultate.

"Bilo je nedostataka i u vezi sa izvodom iz biračkog spiska kao i u radu notara ali predstavnici SRS će glasati za konačne rezultate kako bi se suprotstavili nalozima američkog ambasadora Kajla Skota", rekla je ona.

 

Komentari (3)

Ma daj

20.04.2017 20:12

ode pola Srbije! To su rezultati.

Драгомир

20.04.2017 21:00

Освојио је 55% од изашлих бирача.Значи,овамте и онамте,само четвртина пунолетних гласача је на страни Вучића!Када буде устоличен за председника Србије ја ћу га признати за свога председника иако сам гласао за Белога. Пошто је потпуно непотребно шутнуо Николића ,на жалост,имаће великих проблема и видећете да неће успети да одради још један мандат.Често ће кукумавчити и иритирати народ.Да поновим ... Тек четвртина бирача је на страни Вучића.

Mira

20.04.2017 21:41

Borci za institucije naravno nece bojkotovati?