Govor tela
Profimedia.rs
Govor tela
Ilustracija, Foto: Profimedia.rs

Ponekad lažemo da bi se od nečega zaštitili, a nekad kako bismo postigli svoj cilj. Međutim, ma koliki maheri u tome bili, postoje mali signali koji nas u tome odaju. Otkrivamo vam četiri najočiglednija govora tela koja niko ne može da sakrije.

Neverbalna komunikacija ili govor tela čini čak 93 posto ukupnog utiska. Iako je većina nas tokom života izrekla mnogo malih ili velikih laži, stručnjaci objašnjavaju kako je sam čin laganja vrlo stresan. Srce počinje brže da kuca, krv se povlači iz unutarnjih organa u mišiće, a disanje postaje plitko.

Isto tako, kada lažemo, ono što izgovaramo često se ne podudara s načinom na koji to govorimo. Psiholog Boris Blažinić izdvojio je neke od najčešćih reakcija tokom razgovora koje opisuju lažljivca.

1. Nervoza
Tapkanje nogama, nervozno pomeranje ruku, trljanje dlanova, igranje s kosom ili predmetima koji su nadohvat ruke klasični su simptomi nervoze i stresa uzrokovanih izgovaranjem laži. U tu priču uklapa se i reakcija rumenih obraza i pojačanog znojenja.

2. Dodirivanje lica
Ako osoba tokom razgovora često dodiruje bradu, usne ili nos to može biti pokazatelj laži. Prikrivanje usta tokom laži je prirodna reakcija koje najviše primećujemo kod dece, kada izgovore nešto pogrešno ili neistinito pa sami sebi refleksno dlanom pokriju usta.

3. Skretanje pogleda
Ako osoba tokom razgovora često skreće pogled sa sagovornika, postoji velika šansa da nije iskrena. Skretanje pogleda, a posebno u levu stranu, je refleks koji zapravo opisuje pretraživanje memorije kako bi došli do potrebnih podataka koji bi se trebali uklopiti u lažnu priču.

4. Način govora
Zamuckivanje, promena tona glasa kao i objašnjavanje koje uključuje puno detalja, simptomi su laži koje je vrlo lako pročitati, posebno ako poznajete osobu koja pokušava da vam ‘proda’ priču.

Isto tako, osobe tokom laganja pričaju sporije i vrlo kontrolisano jer je reč o događaju koji nije doživljen, već je izmišljen i tako pokušavaju da kupe  vreme kako bi smislili što bolju laž.