Sveti Trifun
Printscreen youtube
Sveti Trifun
Sveti Trifun, Foto: Printscreen youtube

Sveti Trifun živeo je u trećem veku, a rođen je u Kampsadi, u Frigiji. Roditelji su mu bili vrlo pobožni i tu pobožnost su preneli i na svog sina.

Trifun se u svom životu bavio čuvanjem gusaka, ali pošto je bio odan Hristovoj veri, Bog ga je obdario darom čudotvorstva, te je svojim molitvama lečio mnoge bolesnike od raznih bolesti.

Po predanju Sveti Trifun je, između ostalih, iscelio i ćerku rimskog cara Gordijana Gordu, koja je patila od teške duševne bolesti, koju nijedan lekar nije mogao da je izleči.

Kada je na vlast došao car Dekije, Sveti Trifun je mučen zbog sledbeništva Hrista, a sva mučenja podneo je s velikom radošću.

– O kad bih se mogao udostojiti, da ognjem i mukama skončam za ime Isusa Hrista Gospoda i Boga moga – rekao je.

Pošto mu nijedna muka nije naškodila, mučitelji su mu 250. godine odrubili glavu mačem.

U narodu je ovaj svetac veoma omiljen. Postoji verovanje da će, ako na svetog Trifuna pada sneg ili kiša, godina biti kišna i rodna, a ako je vedro, godina ce biti sušna i nerodna.

Prema narodnom verovanju valja se da se na ovaj praznik poreže barem jedan čokot vinove loze u vinogradu, a ako na Svetog Trifuna pada kiša, rodiće šljiva.

Na Trifundan se ponegde u vinogradima priređuju i ručkovi na koje se pozivaju i slučajni prolaznici, jer se smatra da će to domaćinu i celoj kući doneti sreću.

Komentari (3)

babuska stana

14.02.2016 13:37

Interesantno svi sveci pocev od svetog Save pa sve do ovoga sa slike imaju isti nos.Ko da ih je isti klip kukuruza pravio.

radoslav

14.02.2016 20:00

@babuska stana - Odlicno zapazanje babuska i svaka cast.Mi mladji sa boljim vidom nismo to primetili a i iskreno malo koga interesuje te slike.Happy tv to je prioritet gledaoca a za slike malo ko da mari.Zelim vam dugo zdravlje i da docekate Beograd na vodi.

cokot

14.02.2016 21:08

@babuska stana - ja u ovom tekstu nista nisam nasao iz naslova da cu biti sretan sve se svodi da se samo nesto pise o svetcu bla bla bla