Čaša vina
Shutterstock
Čaša vina

Shutterstock

Čaša vina, Foto: Shutterstock

Autori članka koji je objavljen u časopisu "Drug and Alcohol Review" tvrde da je čak i jedna čaša vina dovoljno da se razbolite od nekih vrsta raka. 

Ipak, profesor nutricionizma i epidemiologije Edvard Đovanuči, vodeći autor istraživanja, ocenjuje da je opasnost za razvoj raka mala jer su poznata i neka pozitivna dejstva povremenog konzumiranja vina, pa jedno piće na dan smanjuje kod žena opasnost za nastanak dijabetesa, kaže Đovanuči.

Etanol iz alkoholnih pića razlaže se u acetaldehid, koji ima toksično dejstvo na ćelije i oštećuje DNK i proteine. Pojedini ljudi imaju genetske varijacije zbog kojih se manje uspešno rešavaju acetladehida, pa bi rizik od raka jednjaka kod njih mogao da bude veći.

Đovanuči zaključuje da ne bi preporučio konzumiranje alkohola za poboljšanje zdravlja.

- Ali ako pijete čašu ili dve na dan u okviru zdrave ishrane, a pritom ne pušite, verujem da je opasnost od raka mala. Osobama koje su u porodici imale slučajeve raka dojke i debelog creva, preporučio bih da ne piju uopšte, ili bar ne više od jedne čaše na dan", zaključio je.

Pročitajte i:

Komentari (3)

Megi

10.10.2017 12:40

Ovo se vise ne zna ko sta lupa! Da ponovimo lekciju, rak izazivaju namirnice kisele reakcije u organizmu, a lece ga bazne. Spisak svih namirnica postoji svuda, treba se samo pridrzavati, sto je najteze.

Ajd' živeli !

10.10.2017 14:36

"Jedna čaša vina može da izazove rak"?! Matematički ja onda imam preko 10.500 rakova.A kolko ću ih još dobiti jbm.li ga. Svaki dan se javi po neki pametnjaković koji lupeta gluposti. Očekujem za koji dan da neko kaže da je dokazano da voda izaziva rak.

nedjo

11.10.2017 18:45

besmislica