začinjena hrana
Profimedia.rs
voda, ručak, par

Profimedia.rs

Za ručak unosite namirnice koje će vam dati energiju, Foto: Profimedia.rs

Ručak je najbolje jesti oko 12 ili 13 sati. Ukoliko odlažete ručak verovatno ćete jako ogladneti i zbog toga imati veću želju za hranu punom šećera i masnoća poput pržene hrane, slatkiša i kolača.

Idealan ručak treba da sadrži vitamine, minerale, zdrave masnoće, ugljene hidrate i belančevine. Ugljeni hidrati i masnoće daju nam energiju dok su belančevine ključne za pravilno funkcionisanje našeg tela. 

Namirnice koje je najbolje jesti za ručak su:

- sendviči (s piletinom, jajima, tunjevinom, sirom ili pečenom govedinom) i testenina.

- salate

- riba poput skuše, lososa i sardine

- supe

- mahunarke i kus kus

Namirnice koje su najgori izbor za ručak jer uzrokuju pad energije, odnosno letargiju:

Prženi krompirići (pomfrit)

Pomfrit se prži u puno ulja i reč je o jednostavnim ugljenim hidratima koje uvek treba da izbegavate jer nakon što naglo povise nivo šećera u krvi isto je tako naglo i spuste. Pojedete li pomfit za ručak vrlo verovatno ćete osetiti nagli pad energije, letargiju i pospanost.

Kravlje mleko

Iako kravlje mleko može da bude deo uravnotežene prehrane, može imati i negativan učinak na nivo energije u telu, piše Zadovoljna.hr. Kravlje mleko teže se vari zbog čega je u probavnom procesu potrebna pomoć veće količine krvi koja ode u creva, a ostatak tela mora da funkcioniše sa smanjenim protokom krvi. Gubitak krvi može da uzrokuje letargiju.

Puter od kikirikija

Nakon što pojedete sendvič sa puterom vrlo verojatno će vas uhvatiti pospanost. Krivac za pospanost je aminokiselina triptofan koju sadrži ovaj namaz. No, puter od kikirikija ne morate da izbegavte u potpunosti, samo ga kombinujte sa 'super' hranom koja nam daje energiju poput žitarice, čia semenki...