Beba, mleko
Profimedia.rs
Beba, mleko

Profimedia.rs

Ilustracija, Foto: Profimedia.rs

Reč je o pakovanju od 400 grama mleka za odojčad, serije 17C0012838.

"Uvoznik Amicus SRB d.o.o preduzeo je zakonom propisane mere povlačenja iz prometa iz predostrožnosti navedenog priozvoda sa tržišta Srbije u cilju smanjenja rizika i zaštite potrošača", navodi se u saopštenju.

Iz kompanije Amicus naveli su da proizvod povlače sa tržišta na osnovu preporuke proizvođača Laktalis, a na osnovu saopštenja nadležnog Ministarstva zdravlja Francuske i Agencije za zaštitu potrošača.

Oni su naveli da je serija Celia Expert 2 prilikom uvoza i pre stavljanja u promet u Srbiji podvrgnuta ispitivanju zdravstvene ispravnostiu skladu sa zakonskom regulativom RS, koja uključuje i mikrobiološka ispitivanja.

"I pored toga što nije potvrđena kontaminacija pomenute serije Celia Expert 2 iz predostrožnosti, a u cilju smanjenja rizika i zaštite potrošača, proizvođač Laktalis iz Ferancuske i Amikus kao uvoznik i distributer proizvoda, donose odluku o povlačenju ove serije proizvoda sa tržišta Srbije", navodi se u saopštenju kompanije Amikus.

Oni navode da su proizvodi Celia koji nisu predmet povlačenja iz prometa zdravstveno ispravni i bezbedni za upotrebu.

Francuska je naredila zabranu prodaje i povlačenje iz više država nekoliko mlečnih bebi formula i proizvoda za ishranu beba, koje je proizveo francuski gigant mlečne industrije "Laktalis", nakon otkrića bakterije salmonele, a odluku o povlačenju saopštila francuska državna agencija za zaštitu potrošaca DGC CRF.

U Srbiji nema bebi hrane zaražene salmonelom 

Ni jedan od tri mlečna proizvoda za ishranu beba "Laktalis", a koje je Generalna direkcija za zdravstvo Francuske povukla sa tržišta te zemlje i nekih zemalja Evropske unije, nisu upisani u bazu podataka Ministarstva zdravlja i ne prodaju se u Srbiji, kaže za Tanjug inspektor Ministarstva zdravlja Goran Stojković.

On objašnjava da se proizvodi za ishranu beba, koje je proizveo francuski gigant mlečne industrije "Laktalis", a za koje se u medijima tvrdilo da su zaraženi salmonelom, nisu nikada bili u prometu u Srbiji jer nisu upisani u bazu podataka dijetetskih proizvoda kaže Stojković.

"Proizvodi proizvođača Laktalis koji su povučeni sa tržišta Francuske i nekih evropskih zemalja nisu bili u prometu na tržištu Srbije jer nisu prošli proceduru upisa u bazu podataka dijetetskih proizvoda. To znači da oni nikako nisu mogli da budu legalno uvezeni na tržište Srbije", kaže Stojković.

Zabuna je, kaže Stojaković, verovatno nastala kada su francuski državni organi dopunili juče spisak proizvoda koji se preventivno povlače sa tržišta.

"Donete su takozvane proširene mere povlačenja proizvoda za ishranu odojčadi i to iz predostrožnosti, a ne zato jer je utvrđeno da su zaraženi salmonelom", kaže Stojaković.

Francuzi su, objašnjava, na spisak stavili i proizvode za koje su pretpostavili da će biti izvezeni u Srbiju.