Ukleto brdo Pljačkovica
V.P.
Ukleto brdo Pljačkovica

V.P.

Ukleto brdo Pljačkovica, Foto: V.P.

Radnici su na ovom mestu sada postavili zastave sa mrtvačkim glavama i zaštitnu ogradu.

Posle najnovijeg saznanja da su zlokobne letelice “Milosrdnog anđela” na jugu Srbije nemlosrdno bacile više od pet tona kancerogenog uranijumskog otrova i obznanjenih podataka, da zbog ekološkog genocida lekari posle bombardovanja svake godine otkriju od 600 do 700 novoobolelih od karcinoma, razumljivo je što se u Vranju nanovo pojačava strah od radijacije.

Izvršni direktor Božidar Đođević potvrdio je da je ratni štab bespogovorno naložio da gupa radnika “Vodovoda” ogradi bombardovani postor na gađanom brdu, koje je vazdušnom linijom udaljeno svega kilometar od centra Vranja.

Ukleto brdo Pljačkovica

V.P.

Ukleto brdo Pljačkovica, Foto: V.P.

Ispostavilo se da su vodovodžije bile osuđene na smrt kada su ograđivali opasno mesto.

- Bio sam tehnički direktor kada smo od ratnog štaba dobili zadatak da “Vodovod” pošalje gupu radnika da trakama i stubićima obeleže bombardovani prostor. Članovi ratnog štaba garantovali su da radnici neće da ulaze u gađani prostor i da nema opasnosti od jonizujućeg zračenja. Nekoliko godina kasnije umrla su sedmorica angažovanih radnika. Prvi je od raka
pluća umro Miroslav Jović, 2004. u 52. godini žvota. Goran Mitić je preminuo 2009.u 46. godini, takođe, od karcinoma pluća, rekao je tadašnji tehnički direktor Božidar Đorđević.

Posle bombardovanja Pljačkovice izmereno je zračenje od čak 236.000 bekerela po kilogramu.

Reč je o jonizujućem zračenju 8.000 puta većem od dozvoljenog.

Penzionisani novinar Dragan Veljković sumnja da je pet godina posle bombardovanja 2004. ukleto brdo dobro očišćeno od uranijumskog otpada.

- Sumnjam u tvrdnje vojnih i stručnjaka Istituta za nuklearne nauke iz Vinče da je sa Pljačkovice uklonjeno samo pedesetak projektila sa osiromašeni uranijumom. Pojedini stručnjaci iz Beograda tvrdli su da su uranijumski ostaci propadali i godišnje se širil 10 do 35 centimetara. Krajnje je vreme da saznamo pavu istinu o Pljačkovici, zabrinut je Veljković.

Uprkos podacima o 12 puta većem broju obolelih posle bombardovanja, u Zdravstvenom centru nagli porast maligniteta ne dovode u vezu sa NATO borbenim akcijama na brdo koje niie bilo vojni cijl.

Lekari tvrde da medicinski nije dokazano da su zbog uranijuma mnoga deca rođena sa deformitetima.

Nuklearni fizičar u Zavodu za javno zdravlje Miroslav Simić tvrdi da su brojne kontrole i analize potvrdile da voda za piće sa izvorišta na Pljačkovici nema pojačanih doza uranijuma.

U Vranju pozdravljaju nastojanje grupe naučnika i resornih ministara da se najzad utvrde posledice NATO bombardovanja na zdravlje ljudi i životnu okolinu.

Komentari (2)

Srba

13.10.2017 13:04

Уранијум још није доспео у водотокове али за можда дестак година хоће јер ће тада "пропасти" на неких 6-10 метара па ако на тој дубини буде нека жила ето нама радиоактивне воде, а што више време пролази вероватноћа је већа, за 50 година итекако. Нека нам је Бог у помоћи. Амин.

mile kosmajac

13.10.2017 14:00

@Srba - Mnogo je opasnije to sto se raspseni uranijum nasao u biljkama, preko njih u zivotinjama, i sad je i u lancima ishrane. Zlocin je i o tome cutati, a svaka vlast o tome cuti, jer nece da protivureci Americi kojoj sluzi. Karcinom pluca je direktna posledica udisanja radioaktivnih materijala, alfa cestica verovatno u ovom slucaju.