Bajezid Hosen
Youtube printscreen
Bajezid Hosen

Youtube printscreen

Bajezid Hosen, Foto: Youtube printscreen

Malom Bajezidu iz Bangladeša je od rođenja otečeno lice, koža mu visi, oči su mu upale a zglobovi ga stalno bole. Zubi, tek što su izrasli već su krti i lome se.

Deca u njegovom selu nazivaju ga starcem, i do nedavno uopšte nisu hteli da se igraju sa njim iz straha.

- Moj Bajezid je mnogo pametniji od mališana njegovog uzrasta - kaže ponosni otac koji je očajan jer ne može da pronađe lek za svog sina, koji najverovatnije neće doživeti ni 15. rođendan.

Bajezida je njegova majka Tripti rodila kada je imala samo 14 godina. Iako je ponosna na inteligenciju svog sina, kaže da je očajna kada ga pogleda jer je od rođenja izgledao kao vanzemaljac.

- Bajezid je naučio da hod tek kad je imao tri godine, ali sa tri meseca je već imao sve zube. Njegov psihički razvoj je neverovatan. Veoma je bistar za svoje godine, sa njima baš možete lepo da se ispričate. Ali, on ne izgleda kao druga deca, izgleda kao starac. On je moje prvo dete i mnogo me boli što je takav - iskrena je Tripti.

 

Ona kaže i da su doktori nakon porođaja bili šokirani i da nisu znali šta da rade sa bebom.

- Ja sam se prepala kada sam ga videla. Sama kost i koža, izgledao je kao vanzemaljac i to mi je slamalo srcde. Doktori su bili takođe preplašeni, rekli su mi da nikad nisu videli takvu bebu i da ne znaju kako da nam pomognu - seća se Tripti.

Kada je dečaka donela kući komšije su se sjatile da vide čudnu bebu. Međutim, umesto podrške prijatelji su "pobegli".

- Plašili su se da mu priđu. Mnogi su nas napustili - kažu roditelji ovog mališana i dodaju da se Bajazid menjao iz sata u sat i da im je ubrzo bilo jasno da on definitivno nije kao druga deca.

- Njegovo telo i um razvijali su se mnogo brće nego kod drugih. Jako je tvrdoglav, kada nešto želi, ne miruje dok to ne dobije. Bistar je i brz, može se sa njim lepo razgovarati - kaže majka.

Komšije su se, malo po malo, navikle na Bajezida i počeli su da se igraju sa njim.

Ovaj dečak ne ide u vrtić, ali obožava da crta i da se igra sa loptom. Iako su ga mnogi prihvatili i zavoleli, Bajezid je svestan da nije kao drugi, ali o tome neretko govori. Majka kaže da se samo rasplače kad mu je neprijatno.

Komentari (5)

Jela

29.07.2016 23:37

Lici dosta na Vulina

viktorijanaviki

30.07.2016 00:28

@Jela - Jelo,vita Jelo...humor ti je bizarno neukusan.Malo se informisi o ovom rijetkom poremecaju i bolesti dijeteta...racunas to je tamo daleko u Bangladesu,gdje vec pa da ispadnes smijesna..ili si premlada,nezrela ili si dobro bolesna,preispitaj se pa ako se postidis to je dobar znak,ima nade za tebe

Marija Terezija

30.07.2016 06:03

Kako god bilo,i gde god medicina svrstala ovu vrstu bolesti,ovo dete pripada redu nakaza! Zasigurno postoji odgovor zasto,ali je i sigurno da ce mu zivot doneti vise nevolja nego radosti!Marija Terezija je bila "kolekcionar"svih nakaznih pojava,sve su pazljivo proucavane i o tome postoje zapisi koji se verovatno negde cuvaju!A,cuvala ih je u katakombama Novosadske tvrdjave,gde se cela jedna sluzba brinula o njima!

viktorijanaviki

30.07.2016 09:35

@Marija Terezija - Koliko nakaza iznutra postoji da se najezis od spoznaje,a to da su nakaze dokazuje se svaki dan.Ovo dijete je inteligentno al je izgleda kakvog jeste i zivot mu vec donosi poteskoce.Ali komentari su porazavajuci.Mozda ne citamo isti tekst

Isti tekst-drugacija vizura

30.07.2016 10:29

@Marija Terezija - Mozemo se sluziti eufemizmima,graditi potemkinova sela,ISTINA je surova ali jedino ispravna!Slazem se sto se tice moralnih i duhovnih nakaza,ali to je druga prica!Neka je ovo dete vanserijske inteligencije,sanse da je razvije,iskaze ili upotrebi su skoro neverovatne!Faktor njegovog fizickog izgleda bice i presudan faktor u njegovom zivotu.Na zalost,zvuci surovo,ali tako je! I vi to bez obzira na emotivni faktor isto tako dobro znate!Zivot je surov ,ljudi su surovi!