Kolinda Grabar Kitarović
EPA/Stringer
Kolinda Grabar Kitarović

EPA/Stringer

Kolinda Grabar Kitarović, Foto: EPA/Stringer

Kitarovićeva je tokom posete Argentini poručila da su „nakon Drugog svetskog rata mnogi Hrvati upravo u Argentini tražili i našli prostor slobode u kojem su mogli svedočiti svoje domoljublje i isticati opravdane zahteve za slobodu hrvatskog naroda i domovine“.

Hrvatski istoričar Tvrtko Jakovina smatra da je reč o skandaloznoj izjavi.

„Predlažem da u ambasadama SAD i Nemačke pregledaju njene izjave, jer nam one kvare odnose sa tim i mnogim drugim zemljama“, ističe Jakovina.

On napominje da u Argentini postoje stara i nova emigracija.

Stara je došla na prelazu iz 19. u 20. vek i pre Drugog svetskog rata.

Ali, oni koji su pobegli nakon Drugog svetskog rata takozvanim pacovskim kanalima, poput poglavnika Ante Pavelića i ustaških funkcionera ili Adolfa Ajhmana, bili su fašistički zločinci.

"Predsednica misli da je tamo cvetalo cveće, ali Argentina je tada bila vojna diktatura generala Huana Perona i nije bilo demokratije, ali je bilo mnogo sličnosti sa Musolinijevom Italijom, u kojoj je Peron bio vojni ataše", kaže Jakovina, prenose hrvatski portali.

Kitarovićeva se u više navrata "udvarala" desničarskim glasačima, pa je branila ustaški pozdrav "Za dom spremni!", davala intervjue radikalno desnim medijima koji promovišu ustašku ideologiju i izvinjavala se zbog srpskih čokoladica u Hrvatskoj.

Kako pojedinci kažu bilo bi iznenađujuće da nije ispalo tako, a sve se pretvorilo u jednu veliku spoljnopolitičku blamažu za Hrvatsku.

Kolinda je pala na prvoj stanici u Argentini, a putuje još i u Čile i u Brazil.

Iz reakcija ekstremno desnog poslanika u Saboru Zlatka Hasanbegovića na kritike koje su Kolindi upućene u javnosti jasno se vidi da je u Argentini pogodila pravi ton.

On je novinarima u Saboru izjavio da je "predsednica ponovila ponovila notornu činjenicu da deo Hrvata nije podelio sudbinu onih koji su bili podvrgnuti masovnim izvansudskim smaknućima već da su pronašli slobodu u novoj domovini i to je činjenica'', te da je ''nekima očigledno žao što svi Hrvati nisu poubijani i likvidirani 1945. godine''. 

Komentari (13)

Цицка

14.03.2018 17:06

МА ДИВНО .Треба да сте срећни када вам се неко као што су ови кварни Хрвати и слични прецизно прикаже ко какве има ставове и шта му је у глави , што се пре открије то боље , али сада је питање шта ће ЕУ , дал ће да се фолира или ће и она да се открије шта заиста мисли .

cika pera

14.03.2018 20:00

@Цицка - Opšte poznato.hrvati nisu doživeli osudu za svoj fašizam-genocid prema srbima,u II svet.ratu..Zakačili su se uz srpki anti-fašizam,i prikazani su kao "dobra"nacija.Uz pomoć vatikana(pacovski kanali),američke polit.(davanja azila,državljanst.),britanske (priznanja "slobodarskog"naroda).Opraštanjem ratne odštete prema srbima i pravmin posledica iz toga ,na dalje...

Цицка@cika pera

15.03.2018 08:55

@Цицка - Тачно тако и горњи коментар Вам је одличан . Не кажњен за своја недела тера даље и прави се да не зна да је монструм па ће их и наставити на исти начин опет не очекујући казну најкривљи су они који из интереса прошлих, садашњих и будућих не кажњавају криминалце по свим могућим Законима који ипак владају овим светом . Али једног дана не смем ни да помислим шта им се може десити , могу да нестану комплетно са овог света а зашто , само зато што не препознају шта је добро а шта је зло и нема к

cika pera

14.03.2018 20:13

Оpšte poznato.hrvati nisu doživeli osudu za fašizam-genocid prema srbima u II svet. ratu.Već su se zakačili preko NOB-a,uz srpski anti-fašizam i "prošli kao dobra"nacija.Uz pomoć vatikana(pacovski kanali),američ.politike(azili,državljanstvo),britanske(priznanje "slobodarske"nacije),SSSR(dobri drugovi).Oproštena ratna odšteta prema srbima i odatle sve pravne i sve druge posledice.Zato oni iskrivljeno smatraju da su u "pravu".

Менди

15.03.2018 12:23

@cika pera - Уз помоћ Ватикана, Енглеске и Тита.

Dobi

14.03.2018 21:10

Ovakve izjave mogu davati samo sizofreni umovi jer je za njih realno stanje izvuceno iz fantastike i halucinacija,nihov mozak radi na drugacijoj frekvenciji i oni nemaju dodira sa stvarnoscu,za njih su njihovi zlocinci najveci heroji,cudi me da niko iz Evrope ne vidi njihovu anomaliju, da ne kazem rupu u glavi, ili je vide ali iz nekog razloga se prave slepi i gluvi.

Neko

15.03.2018 02:32

Ustase nisu Hrvati oni su ogromni neljudi, a otac ima je Pavelic,Stepinac i Hitler. Nacisti,fasisti,ustase,itd je mesto u crnoj rupi ,a ne tu da nam haraju na slobodi i da nam unistavaju narod,decu i omladinu. Pobili ste grdan narod sve do devedesetih(a i dan danas maltretirate YU narod), a kada vas ruka pravde stigne vi kukate kao kukavice na sav glas. Ustase,nacisti,kvisling,cetnici,balije,itd vama nije mesto na ovoj planeti. Tito@vrati se!!!

Александар

15.03.2018 07:49

@Neko - @ "Netko" Гледао сам и ја као дете партизанске филмове и слушао о домаћим издајницима, све док нисам (много пре деведесетих) чуо за биоскоп "20. Октобар", и чињеницу да је први војник из Подкозарја испраћен у војску 1963. године. Да скратим, још тик пред почетак рета у Краљевини Југославији су се, на заједничкој седници, Моша Пијаде , Миле Будак и изасланик ватикана договорили поводом ,,Српског питања". Отуда никада није организован никакав напад на Јасеновачки комплекс од стране партизана.

Stojko

15.03.2018 12:03

@Neko - Zasto razdvajas ustase od Hrvata kad su oni mnogo puta pokazali da je to jedno te isto?

Rile

15.03.2018 08:25

Da li to znači da smo iznenađeni? Da mi smo i u januaru iznenađeni kada padne sneg.Kako stoje stvari fašisti u celom svetu su u ofanzivi a nas još uvek niko nije obavestio.

Argentina

15.03.2018 09:35

A šta kaže Argentina? Koji Hrvati su našli slobodu?

Pera Detlic

15.03.2018 09:38

U hrvatskom recniku rec sramota ne postoji.

bg

15.03.2018 11:14

sto srbija konacno ne snimi film o jasenovcu i zacepi usta hrvatima