Pranje kose
shutterstock
Pranje kose

shutterstock

Ilustracija: shutterstock

Smatra se da je odlična u borbi protiv peruti i masne kose, jer izuzetno dobro peni i odlično pere. Jedino nije prijatno ako slučajno upadne koja kap u oko. Ceđ je jača i od običnog praška za veš, pa joj je mana to što može oštetiti boju veša. Zato se beli veš iskuvavao u ceđi u veš-loncu, a šereni se prao uz dodatak više vode.

Ceđ se pravila isključivo od drvenog pepela koji bi se prvo prosejao kroz neko krupnije sito, da se odstrane neizgoreli delovi. Zatim bi se u kantu od 10 litara, sipala prosejana ceđ do oko trećine kante, a onda se nalivala kišnica i ostavljalo se tako da odstoji oko nedelju dana, uz povremeno mešanje. Posle nedelju dana, gornji bistri deo se cedio kroz gazu, pepeo je bila na dnu, i onda se ta voda koristila za pranje. I danas se ova voda može jednostavno sipati u veš mašinu.

Kao šampon i danas se ceđ može jednostavno napraviti. 100 grama prosejanog pepela treba zavezati u krpu ili platno i ubaciti u lonac sa jedan litar kipuće vode i ostaviti da ključa 10 minuta. Ukoliko neko želi, može dodati koprivu, kamilicu, maslačak, čičak, listove breze, nanu, ruzmarin… kako bi miris šampona bio lepši. Toksine koji se nalaze u kupovnim šamponima nećete naći u ovom prirodnom preparatu.