Dragan Bjelogrlić
Vesna Lalić
Dragan Bjelogrlić

Vesna Lalić

Dragan Bjelogrlić, Foto: Vesna Lalić

Među njima je glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić, koji već godinama muči muku sa različitim vrstama kredita.

Za seriju “Senke nad Balkanom”, koja ovih dana ima najveću gledanost i gazi konkurenciju, nije morao da pozajmljuje novac, ali da su ga prethodni primorali da sklopi pakt sa bankama kako bi dobio pozajmicu, piše Puls.

- Kada je počeo sa snimanjem filma “Lepa sela, lepo gore”, Dragan je potpisao ugovor sa jednom bankom i uzeo kredit koji ni najmanje nije bio povoljan. Međutim, kako su to bile godine inflacije, jer je to bila ’95 - ’96. godina, njegov dug je sve vreme rastao koliko god da je vraćao rata. On je čak u jednom trenutku uzeo kredit u drugoj banci kako bi refinansirao ovaj. Tako se našao u situaciji koja ga muči poput mnogih drugih građana - priča izvor blizak Bjeli i dodaje:

- Dragan je poznat kao neko ko redovno plaća sve koje angažuje za film, od glumaca do asistenata. Kako je veliki perfekcionista, on želi da njegovi projekti budu verodostojni, zbog čega ne žali novac za efekte i propratne rekvizite zbog čega mu se budžet filma raste neverovatnom brzinom. Sve to finansijski treba izdržati. Filmovi i serije su skupa igrarija i Bjela ima sponzore, ali ne mogu ni oni da isprate Draganove prohteve.

Prijatelji Bjelogrlića tvrde da se niko ne bi bavio njegovim poslom da to ne voli i da tu ne mogu da se zarade velike pare ukoliko se radi na način kako to Dragan radi.

- Nažalost, ovo je Srbija i sve to što Bjela ulaže ne može da se isplati. Mnogi naši producenti i reditelji pribegavaju štednji nauštrb kvaliteta, ali ne i on. Zato reskira, jer voli to što radi. Mislim da se sada malo iščupao iz kredita jer su mu filmovi bili uspešni pa je uspeo makar da za nove projekte ne diže iznova kredite. Evo, “Senke nada Balkanom” je uradio pod pokroviteljstvom RTS-a, Ruske Federacije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Svi očekuju da će postići svetsku slavu, što bi Bjelu potpuno finansijski uzdiglo - kaže izvor pomenutog portala.

Bjelogrlića je bez ustezanja potvrdio ova saznanja.

- Tačno je da sam zbog nekih projekata morao da uđem u kredite kako bih uspeo da ih finansiram. Konkretno, u ovom “Senke nad Balkanom” nisam. Bavim se filmom jako dugo, bilo je raznih situacija. Produkcijom se bavim dugo, i to u Srbiji. Što znači, počeo sam da se bavim devedesetih kada su bile najteže godine, ratne, inflacije, propasti... Iskusio sam sve što sam mogao da iskusim - iskreno poručuje Bjela.

On ističe da uvek gleda napred jer se od stare slave ne živi.

- Umetnost je takva, šta god da ste radili pre toga, kao i u sportu, ova poslednja utakmica se računa - poručuje reditelj.

Komentari (3)

Paja original

07.11.2017 17:58

Evo suzu cu da pustim zbog siromasnih srpskih "stvaralaca".

No

07.11.2017 20:01

@Paja original - On radi za sluzbu...novac dobija od njih iz drzavne kase a novac mu poklanjate vi koji rmbacite

Bugi

07.11.2017 20:43

Svi bi u Beograd ,pa i ovaj ima kucu u banatu nedaleko od prestonice. Bitno je biti u trendu gajba u eltnom naselju Bg prohtevi veliki posle se pitaju kako da otplacuje kredit.