Za Hipokratovu čorbu kažu da leči čak i rak!
Navodno, recept potiče od starogrčkog lekara Hipokrata, ali je za popularnost ove čorbe zaslužan nemački lekar Maks Gerson, koji je 1932. godine osmislio program ishrane pod nazivom "Gersonova terapija", u koji je uključena i Hipokratova čorba.
Osim tog jela, Gerson je svojim pacijentima prepisivao i sveže sokove od šargarepe, jabuke i kupusa.
Hipokratova čorba se može konzumirati jednom dnevno, ali je Gerson smatrao da to nije dovoljno, i njegovi pacijenti su ovaj obrok imali dva puta u toku dana, sve do prvih pozitivnih rezultata.
Takođe, da bi čorba imala najbolji efekat na ljudsko zdravlje, važno je da se sprema na što slabijoj temperaturi, u vrlo malo vode. Posuda u kojoj se kuva ne sme da bude od aluminijuma i mora biti poklopljena.
I dodaci su važni, zato tu nije dozvoljeno improvizovanje.
Koristite samo neki od sledećih začina: lovor, korijander, kapar, kim, kim, komorač, muškatni oraščić, ruzmarin, šafran, kadulja, estragon i timijan, beli i crni luk, kao i peršun.
POTREBNO:
- celer srednje veličine (koren, ne lišće)
- peršun srednje veličine (koren)
- dve glavice luka (srednje veličine)
- tri praziluka (srednje veličine)
- beli luk (količina po želji)
- kašika peršunovog lista
- 500 grama paradajza
- 500 grama krompira
PRIPREMA:
Povrće (osim belog luka i začina) operite i iseckajte ili izrendajte. Stavite u dublji lonac i nalijte vodom, da tek ogrezne.
Kada voda provri, smanjite ringlu i kuvajte sat i po, dok svo povrće ne bude meko. Zatim dodajte beli lik i začine po želji i kuvajte još pet minuta.
Čorbu možete i da propasirate, ako tako više volite, ali to nije obavezno.
Ako kuvate za dva dnevna obroka, ili za dva dana, čorbu držite u frižideru, nemojte da je grejete pred sledeće serviranje.
Komentari (2)
Drita
08.09.2017 11:55
Sve je to zdravo, pod uslovom da nema hemikalija i otrova u sebi povrce!
Vuki
08.09.2017 13:26
Danas se sve to jede sirovo, tada se isključivo kuvalo zbog raznoraznih bolesti koje su harale..