Ginekolog Sto za ginekološki pregled Doktor Lekar Abortus
Shutterstock
Ginekolog Ginekološki pregled Doktorka Lekarka Kolposkop

Shutterstock

Lekar mora da vas obavesti o svakom pregledu koji vrši, Foto: Shutterstock

Većina žena strahuje da ide na ginekološki pregled, a ako ih u ordinaciji dočeka neljubazan doktor, šanse da se idući put pojave na pregledu su sve manje. Zbog toga morate da znate šta vaš ginekolog nikako ne sme da radi tokom pregleda.

Ne sme da vas osuđuje

Sa ginekolozima razgovaramo o jednom od najintimnijih delova života i tela. Moramo da budemo iskreni tokom pregleda kako bi oni mogli lakše i brže da ustanove uzrok naših zdravstvenih problema, ali mnoge žene često nisu iskrene zbog straha da će ih njihovi ginekolozi osuđivati.

Imajte na umu da je vaša dužnost iskrenost, a njihova - profesionalnost, piše zadovoljna.hr. Ni u jednom trenutku ne smeju da vas osuđuju zbog bilo kojeg detalja iz vašeg seksualnog života. U obzir dolaze samo profesionalni saveti koji će vam pomoći da bolje razumete najintimniji deo svog tela i očuvate zdravlje.

Da vam nameću svoje stavove

Lekari su se obavezali na čuvanje vašeg zdravlja i pružanje medicinske brige, ali nije u redu da vam na temelju vlastitih uverenja govore šta smete ili ne smete da radite. Zapamtite, vaše telo je – vaše.

Da pogrdno komentarišu vaše telo

Lekar uopšte ne bi smeo da komentariše vaše telo, osim u svrhu medicinskog razgovora. Bilo kakav razgovor o izgledu vašeg tela koji nije u vezi sa vašim zdravljem nije dozvoljen.

Da vas pregleda, a da vam ne objasni šta radi

Svaka žena zaslužuje da zna sve što njen lekar radi u datom trenutku. Upravo detaljna objašnjenja pomažu ženama da se opuste i ključ su što ugodnijeg i bezbolnijeg pregleda. Ukoliko su vaši ginekolozi 'zaboravni' i ne govore vam šta rade, slobodno im postavljajte pitanja u vezi sa pregledom koji vrše.