Vagina
promo
Vagina

promo

Vagina, Foto: promo

Naime, ginekolog iz Njujorka, Alisa Dvek, objašnjava kako tamponi obično traju pet godina od datuma proizvodnje. Zato je bitno da tampone držate dalje od vrućine i vlage jer oni omogućavaju bakterijama da se zadrže i razmnože. A opet, većina žena drži tampone upravo u kupatilu, koje je zbog vlage i toplote savršena podloga za njihov razvoj, piše Jutarnji.hr.

- Ako se u vašem kupatilu stvara puno pare dok se kupate, trebalo bi da premestiti tampone na tamno i suvo mesto. Ako ipak u vaginu nesvesno unesete tampon koji je zahvatila buđ, mogli biste da osetite svrab i iritaciju, kao i pojačano belo pranje, pošto vagina pokušava da održi prirodni pH - objašnjava doktorka. 

Iako može da naruši ravnotežu vaginalne flore verovatno neće moći da prouzrokuje infekciju koja se rešava antibiotikom - osim ako se simptomi pogoršaju nakon što ste izvadili stari tampon - ističe Dvek i savetuje da tada obavezno posetite ginekologa.

- Vodite se zdravim razumom. Ako na tamponima piše rok trajanja, postavite se prema tome kao da je u pitanju salata ili sok. Ako imate tampon kojem je istekao rok, možete da ga upotrebite samo dok trčite po paket novih tampona. Ako ste ga ipak uzeli sa dna svoje torbe, vodite računa da zaštitna folija nije oštećena jer je tada tampon izložen prljavštini što može da uzrokuje bakterijsku infekciju ili iritaciju - savetuje ginekolog Dvek.

Pročitajte i: