Zamrzivač zamrzavanje
Shutterstock
Zamrzivač zamrzavanje

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zamrzavanjem hrane vrši se prirodan proces konzerviranja, tako da namiricama ne trebaju aditivi. Ovih 5 namirnica bi trebalo kupovati u zaleđenom stanju:

Grašak

Smrznuti grašak je jednostavan za pripremu i ne zahteva mnogo vremena, za razliku od svežeg.

Šargarepa

Sigurno ste primetili da šargarepa postane gumena nakon samo nekoliko dana stajanja u frižideru, pri čemu se smanjuje prisustvo beta karotena u njoj. Zbog toga je bolja varijanta šargarepa u smrznutom stanju.

Spanać

Spanać gubi sve što je u njemu vredno za samo nedelju dana stajanja u frižideru. Smrznuti spanać će zadržati ono što je hranljivo nedeljama, pa se iz toga preporučuje u ovom obliku.

Brokoli

Brokoli, kao super hrana iz porodice karfiola, bogat je vitaminima A i C i visokim sadržajem vlakana. Ali hranljive vrednosti brokolija opadaju nakon samo jednog dana držanja u frižideru. Zbog toga je zdravije da ga kupujete u zaleđenom stanju.

Bobičasto voće

Jagode, maline, kupine i borovnice su odlični antioksidanti, ali gube svoje hranljive materije samo par minuta nakon što budu ubrane, a onda često stoje na polici neke radnje danima, i kada ih kupite one više nemaju svoju prvobitnu vrednost. Smrznuto voće je već druga priča, ono zadržava u potpunosti hranljive vrednosti.

Komentari (1)

domacica

11.02.2018 14:16

Zamrznuta sargarepa postaje mlitava, dok drzanje u frizideru u najlon kesi u donjoj kutiji zadrzava svezinu!