Rak Kancer Pregled dojke
Shutterstock
Rak Kancer Pregled dojke

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zbog toga je važno da žene preduzmu sve mere kako bi se zaštitile od ove bolesti. Oboljevanje od raka dojke povezano je s nizom faktora:

1. Gojaznost
Gokaznost kod žena povećava rizik oboijevanja od raka dojke za čak 30 do 60 odsto. Ovo istraživanje je sprovela svetska organizacija za borbu protiv karcinoma dojke. Masne ćelije podstiču razvoj ženskog polnog hormona estrogena. Pojačana proizvodnja estrogena pak podstiče razvoj ćelija tumora.

2. Fizička neaktivnost
Fizička aktivnost značajno utiče na naše telo. Deluje protivupalno, jača imunitet i snižava nivo insulina u telu. Na taj način telo se lakše samostalno bori protiv bilo kakvih potencijalnih uzročnika bolesti među kojima je i rak dojke.

3. Loše navike u ishrani
Brojna istraživanja su potvrdila kako crveno meso i šećer podstiču razvoj ćelija tumora. Ispijanje veće količine alkohola utiče na jače i brže stvaranje estrogena, a time se povećava i rizik od raka dojke. Povrće pak ima potpuno suprotan efekt. Kupus, brokoli, kelj...deluje protivupalno i prave ravnotežu u nivou estrogena u organizmu. Sličan efekt ima i crveno povrće (paradajz i šargarepa) kao i lisnato (salata i spanać).

4. Genetika
Žene koje u genima BRCA1 i BRCA2 nose određenu mutaciju imaju značajno povećan rizik da obole od raka dojke.

5. Porodična anamneza
Ako je neko u vašoj užoj porodici (majka, sestra, baka) oboleo od raka dojke, čak i ako niste nositelj spomenutih gena, šanse za oboljevanje od ove bolesti se udvostručuju. Ako u porodici ima više od jedne osobe koja je obolela od raka dojke vaš rizik je trostruko veći.