Veš, pranje
Profimedia
Veš, pranje

Profimedia

Veš, pranje, Foto: Profimedia

Tehnologija je dosta napredovala i vreme je za učenje novih stvari.

1. Koristite previše deterdženta

Lakše vam je da samo ubacite previše deterdženta nego da ga precizno izmerite, a to je pogrešno. To dovodi do stvaranja dodatne sapunice u vašoj odeći koja ne može da se ispere.

2. Stavljanje manje deterdženta od preporučenog

Postoji razlog zbog kog postoje preporuke za stavljanje određene količine praška, detertdženta ili pak omekšivača - jer su studije pokazale da je upravo ta količina optimalna za dobijanje čiste odeće. Ako škrtarite, boje će pre izbledeti, a veš će biti prljaviji.

3. Nošenje nove odeće pre pranja

Nekada se u proizvodnji odeće koristilo manje hemikalija nego danas, pa je opasno nositi odeću odmah nakon kupovine, a rizici su razni jer koliko štetite sebi, štetite i okolini naročito maloj deci. Novu odeću je poželjno oprati hladnom vodom , a ako je perete na temperaturi ispod 40 Celzijusaovih stepeni, to ima dodatnu prednost fiksiranja boje, pa će se ona sledeći put manje ispirati.

4. Fleke treba odmah tretirati

Fleke treba tretirati istog trenutka u kom nastanu ili bar što pre. Čekanje je najgora stvar koju možete napraviti, jer se fleka tada uvlači u vlakna odeće. Za to treba koristiti specijalizovane odstranjivače fleka ili par kapi običnog deterdženta za sudove. Osim toga, ako ste tretirali fleku, tada pustite da sredstvo odradi svoje i ne bacajte odeću odmah u veš-mašinu.

5. Prepunili ste veš mašinu

Prepunjavanje veš mašine može dovesti do toga da se tkanina ne opere dobro ili da se iskrza, ostavljajući fleke od deterdženta na njoj.

6. Korišćenje hladnih programa

Ako imate naviku da većinu veša perete na nižim temperaturama i da nikad ne koristiet opcije iskuvavanja, time ne samo da ne perete dobro odeću, već i štetite veš-mašini u kojoj bakterije nastavljaju da se razmnožavaju. Nakon svakog četrdesetog pranja veš-mašinu treba pustiti (pa makar i praznu) da odradi ciklus na najvišoj temperaturi. Takođe, važno je držati se uputstva proizvođača te kod nižih programa stavljati manje odeće u bubanj.

7. Prevelika količina omekšivača

Dugotrajno korišćenje omekšivača u veš mašini stvara lepljivi sloj koji se tokom pranja odvaja i lepi na odeću. Znak da preterujete sa omekšivačem su bele mrlje na rublju, ali i neugodan miris nakon pranja. Rešenje je da smanjite količinu omekšivača.

8. Upotreba izbjeljivača na odeći sa elastinom

Izbeljivač se obično koristi na beloj odeći koja je posivela, ali većina ljudi ne obraća pažnju na to sadrži li odeća elastin. Varikina uništava vlakna elastina, zbog čega će odeća izgubiti svoju formu.

9. Ne razdvajate veš

Da li ste znali da ako stavite rastegljive helanke u kojima vežbate zajedno sa postavljenom duksericom, nikad nećete isprati vlakna od dukserice sa helanki. Kada perete nešto rastegljivo, perite sa drugim rastegljivim stvarima, a peškire sa ostalim pamučnim stvarima.

10. Ne ubacujete veš u mašinu kako treba

Ako vam je puna mašina, najprljaviji veš bi trebalo da ubacite poslednji u bubanj, a ne prvi.