Ručak spavanje pospanost
Profimedia
Ručak spavanje pospanost

Profimedia

Ručak spavanje pospanost, Foto: Profimedia

1. Pušenje

Pušenje je dovoljno loše samo po sebi – a odmah nakon jela je 10 puta lošije! Ako već ne možete bez cigareta, trebalo bi da pričekate nekoliko sati dok ne zapalite nakon jela. Naime, nikotin se veže za kiseonik koji vaše telo očajnički treba za probavu – u tom slučaju vaše telo počinje da apsorbuje kancerogene materije, rezultat je istraživanja. Pušenje odmah nakon jela ima jednak efekat kao da popušite 10 cigareta odjednom i znatno povećava rizik od raka creva i pluća.

2. Nikad nemojte da idete u krevet nakon jela

Ležanje ili dremanje nakon jela omiljena je aktivnost miliona ljudi. Međutim, ta navika nije baš zdrava – kad legnemo, probavni sokovi iz želuca vraćaju se u jednjak zbog gravitacione sile. Zbog svoje kiselosti ti sokovi mogu da spale unutrašnji sloj jednjaka, što uzrokuje refluks kiseline.

3. Ne žurite pod tuš nakon obroka

Nakon jela najbolje je čekati najmanje 30 minuta na tuširanje. Probava treba puno energije i protoka krvi u našem telu – a kad ste pod toplom vodom krv teče prema površini kože, a onda pati probava.

4. Nemojte da pijete čaj

Čajevi su zdravi, ali pijenje čaja nakon obroka može da omete apsorpciju gvožđa u vašem telu. Naime, čaj sadrži taninsku kiselinu koja se veže za gvožđe i belančevine iz hrane pa može da smanji apsorpciju gvožđa za 87 posto – što može da uzrokuje čak i anemiju.

5. Jedite voće i povrće pre jela, a ne posle

Voće i povrće preporučuju nam apsolutno svi. Ali, retko ko spomene da konzumacija voća odmah nakon jela može biti štetna. Naime, voće se brzo vari i potrebno mu je oko 20 minuta da prođe od želuca do creva gde se konačno probavlja. Ako se voće jede nakon obroka, zaglavi zajedno s hranom i ne doputuje na vreme do creva. Rezultat: voće počne da truli i stvara otrovne plinove koji mogu izazvati probavne smetnje.

6. Izbegavajte hladnu vodu nakon obroka

Razlog je vrlo jednostavan: hladna voda ne dopušta hrani da se svri jer uzrokuje nakupljanje hrane, dok topla voda pomaže apsorpciju hranjivih materija.